ZAPAD U PANICI, ĐINPING POSTAJE GOSPODAR EVROPE: Evo kako Kina osvaja Stari kontinent

Autor:

Svet

30.04.2018

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina osvaja Evropu i od toga se trese čitav Zapad, posebno Francuska i Nemačka, koje uporno pokušavaju da se otrgnu uticaju najmnogoljudnije zemlje sveta, međutim, ulaganjima ogromnih količina kapitala u posrnule evropske gigante, ali i potrebi za izgradnjom novih luka, modernizaciji aerodroma i slično teško je reći ne.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tekst potpisa

Ipak, činjenicu da je Peking s predsednikom zemlje Si Đinpingom na čelu samo u poslednjih 10 godina u zemlje na Starom kontinentu uložio vrtoglavih 300 milijardi dolara, američki analitičari vide kao veoma zabrinjavajuću.

Zato je Blumberg dao opsežnu analizu šta su Kinezi i u kojim državama finansirali prethodne decenije, od čega je sve na zapadu zabolela glava jer su uvideli, kako tvrde, da je Kina na korak do potpunog ekonomskog pokoravanja Evrope.

- Oni žele da pokore Zapad, tu nema šale. U pitanju je službena politika Kineske komunističke partije - navodi Blumberg u tekstu s naslovom "Kako Kina kupuje svoj put u Evropu".

Blumberg: Oni žele da pokore Zapad, tu nema šale. U pitanju je službena politika Kineske komunističke partije

- Globalno gledano, Stari kontinent je postao njihova dominantna destinacija, a ono što je posebno interesantno jeste da se kineski ulagači ne skrivaju. Njihove delegacije stalno dolaze, oni su punih novčanika i traže mete na sve strane. Novo je saznanje o razmerama, kao i državnoj pozadini tih investicija. Naime, od oko 670 kompanija koje su investirale u Evropskoj uniji, više od 100 ih ima državnu pozadinu. To je ono što zapadni političari smatraju problematičnim, a dosadašnju evropsku politiku prilično otvorenih vrata kratkovidom. Veruje se da kineske državne kompanije i banke ulaganjima, posebno na evropskoj periferiji, na istoku i na jugu, pojačavaju finansiranje infrastrukture i investicije kako bi osigurale uticaj na evropsku politiku. Osim toga, diplomate upozoravaju i da Kina pokušava da podeli Evropu jačajući bilateralne odnose s pojedinim članicama EU, pri čemu sa suprotne strane, što se njima nikako ne dopada, ostaju francuski lider Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel - naglašava Blumberg i podseća da EU ima veoma jasna pravila u vezi s tim koliko neka država sme da se meša u vođenje kompanija i slična ulaganja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Borba: Merkelova i Makron protiv kineskog uticaja u EU

- Srce Evrope, kao što su Nemačka i Francuska, ima dugu istoriju ordoliberalizma, gde se država brine da nijedna kompanija nema prevelik uticaj na tržište, a da bi se održala zdrava konkurencija. Čelnici u EU nisu uvereni da je Kina u stanju da igra po tim pravilima - istakla je analitičarka Vedrana Pribićević.
S druge strane, Peking u svemu tome ne vidi problem "jer su Kinezi uvek raspoloženi za ekonomsku saradnju". 

Vrtoglave brojke
30 zemalja su "opkolili" investicijama
360 evropskih kompanija su već preuzeli ili je to u procesu
670 kineskih kompanija su investirale u EU, a više od 100 njih ima državnu pozadinu
Najveći kineski giganti koji ulažu na evropskom tlu
- "China National Chemical Corporation" - državna kompanija u hemijskom sektoru
- "China Investment Corporation" - državni fond s imovinom koja je u 2016. bila veća od 800 milijardi dolara
- "Avic Capital Co." - finansijska kompanija koju kontroliše državni aeronautički div
- "Silk Road Fund" - državni fond Put svile, osnovan 2014. i težak 40 milijardi dolara, podrška je infrastrukturnoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put"
- "China Petrochemical Corp." - deo državnog naftnog giganta "Sinopeka"
- "China Cinda Asset Management Co." - kompanija za upravljanje imovinom koju podupire kineski državni socijalni fond 
- "Citic Capital Partners" - ulagački deo konglomerata CITIC, koji je osnovan još u doba vladavine Deng Sjaopinga

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading