MERKELOVA PODRŽALA IDEJU: Formira se Evropski monetarni fond?!

Autor: Tanjug

Svet

18.04.2018

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržava ideju o uspostavljanju Evropskog monetarnog fonda (EMF), pod uslovom da nacionalne vlade nad njime vrše nadzor, tvrde izvori bliski kancelarki.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
On se pita: Angela Merkel

Merkel je poručila da podržava koncept uspostavljanja EMF-a sve dok države članice zadržavaju kontrolu nad tim telom, navode isti izvori, a prenosi agencija Rojters.

Naime, nemački konzervativci brinu da bi EMF mogao da potpadne pod nadležnost Evropske komisije i iskoristi novac nemačkih poreskih obveznika za finansiranje "rasipnih" članica. Takođe strahuju da bi Bundestag, donji dom nemačkog parlamenta, mogao da izgubi pravo veta na spasilačke pakete u evrozoni.

Izjava Merkelove dolazi uoči sutrašnje posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Berlinu, koji se snažno zalaže za ozbiljne reforme evrozone u nastojanju da 19-člani blok odbrani od bilo kakvog mogućeg ponavljanja finansijske krize nalik onoj iz 2009. godine.

Deo Makronove vizije je i pretvaranje postojećeg evropskog spasilačkog fonda - ESM - u Evropski monetarni fond, iako je čak u jednom trenutku predložio da evrozona ima sopstveni budžet vredan više stotina milijardi evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading