MAKRONOVA PORUKA: EU ne treba da primi Srbiju

Autor:

Vesti

17.04.2018

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova rampa Srbiji, ali i ostalim državama zapadnog Balkana! Francuski šef države Emanuel Makron kategorički poručuje: Nije trenutak za proširenje, EU ne treba da prima nove članice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Prema njegovim rečima, Unija ne treba da prihvati nijednu novu članicu sve dok se taj blok dublje ne integriše i ne sprovede temeljne reforme. On je tako prvi od vodećih političara EU otvorio karte i poručio nam da ne treba puno da se nadamo. Dodao je, doduše, i da zemlje regiona treba da ostanu usidrene na evropskom projektu.

- Podržaću proširenje samo nakon produbljenja i reforme naše Evrope. Ne želim da Evropa, koja funkcioniše sa poteškoćama sa 28, a sutra 27 članica, odluči da možemo da nastavimo da galopiramo sutra sa 30 ili 32 članice sa istim pravilima - objašnjava Makron.

Francuski predsednik, ne pominjući ni u jednom trenutku 2025. godinu, koja je u strategiji EU označena kao indikativni datum ulaska Srbije, upozorio je i na opasnost od drugih uticaja u regionu.

Francuski predsednik: Unija ne treba da prihvati nijednu novu članicu dok se blok dublje ne integriše i ne sprovede temeljne reforme

- Budući da postoji geopolitički rizik tačno ispred nas, ako bi zapadni Balkan krenuo prema Turskoj, prema Rusiji, to bi bio rizik. Ili ako bi se survali u međusobne podele. Zato moramo da se pobrinemo da im pružimo perspektivu, da ih povežemo sa Evropom i to je suštinski projekat - obrazložio je Makron.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Srpski telegraf ističe da Makronova izjava nije dobra vest za Srbiju:

- Kada to kaže Makron, predsednik zemlje koja zajedno sa Nemačkom čini kičmu EU, onda je to loš signal za nas. U pravu je da kriza u Uniji mora da se reši, ali nikako ne treba zapostavljati osetljivi region Balkana - zaključuje.

Iz Francuske nam je i prošle godine u aprilu stigla razočaravajuća vest pošto je tamošnji sud odbio da izruči bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja po srpskoj poternici za zločine na Kosovu. M. R. I.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading