Tramp napušta samit G7 s KIMOM IMA PREČA POSLA!

Autor: Tanjug

Svet

08.06.2018

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči početka dvodnevnog samita grupe sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) u kanadskoj pokrajini Kvebek konačno je razjašnjeno da li će mu predsednik SAD Donald Tramp prisustvovati, pošto je zvanično saopšteno da će šef Bele kuće doći u Kanadu, ali će je već sutra ujutru napustiti i otputovati za Singapur.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp nema nameru da se zadržava u Kanadi

AP navodi da je poslednjih dana Tramp davao ljutite izjave povodom učešća na samitu, gde će licem u lice biti suočen sa političkim odlukama koje je donosio. Navodi se da među američkim saveznicima bilo i spekulacija da bi Tramp mogao da napusti samit ili da se čak uopšte ni ne pojavi.

Ipak, iz Bele kuće kasno sinoć stiglo saopštenje da Tramp ipak ide u Kanadu, ali da će samit napustiti na početku drugog dana zasedanja, nakon okončanja sesije pocvećene osnaživanju žena.

- Predsednik će iz Kanade direktno otputovati u Singapur gde stiže uoči predstojećeg sastanka koji će imati sa liderom Severne Koreje Kim Džong-unom -  navela je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Ona je dodala da će po Trampovom odlasku SAD u Kvebeku zastupati zamenik Trampovog pomoćnika za međunarodne ekonomske poslove Everet Ajsenstat.

AP podseća da je domaćin samita G7 Džastin Trudo američke trgovinske tarife namenjene njegovoj zemlji nazvao "uvredljivim" i ocenio da takva taktika nije način na koji dve države, koje su zajedno ratovale u Drugom svetskom ratu, Koreji i Avganistanu, treba da se ponašaju jedna prema drugoj.

Trampova administracija sukobila se sa Kanadom i oko njegovog insistiranja da 24 godine stari Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), u kojem su SAD, Kanada i Meksiko, bude promenjen kako bi bolje služio interesima Vašingtona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading