TRAMPOVI MIGRANTSKI KAMPOVI KAO USTAŠKI LOGORI: Ugledni američki novinar uporedio SAD sa NDH

Autor:

Svet

22.06.2018

15:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznati američki novinar Džeremi Skahil uporedio je politiku odvajanja dece od roditelja koju sprovodi predsednik Donald Tramp sa zločinačkim logorima za Srbe koje je formirala Nezavisna država Hrvatska tokom Drugog svetskog rata. On se žustro obrušio o Trampovu politiku "nulte tolerancije" prema mališanima koji napušteni u kavezima čekaju svoje roditelje dok im se sudi za ilegalni ulazak u SAD.

RepublikaFoto: youtube.com/Parovi TV HAPPY
Foto: Ilustracija

Skahil je, naime, u jednoj radio-emisiji na početku svog izlaganja citirao svedočenje jednog radnika Crvenog krsta koji je nakon Drugog svetskog rata ispričao šta je zatekao u jednom od ustaških logora.

- Nedaleko od ambulante, iz druge barake mogao se čuti tužni plač dece. U njoj je na golom podu bilo oko 400 dece, od novorođenčadi, dece stare nekoliko nedelja ili meseci, pa sve do onih od deset godina. Koliko je dece tu došlo i šta se sa svima njima događalo, više se ne može saznati. Deca smeštena u dečje barake neutešno su plakala i dozivala majke, koje su bile udaljene nekoliko koraka, ali fašistički kriminalci nisu dali majkama da priđu svojoj deci - ispričao je Skahil citirajući radnika Crvenog krsta i otkrivajući slušaocima da je u pitanju svedočenje o ustaškom logoru za decu u Sisku.

Logor Sisak: Ustaše ubile 1.600 srpske dece
Ustaše ubile desetine hiljada srpske dece
U NDH ubijeno je 74.762 dece mlađe od 14 godina
Od tog broja 14.528 dece vode se kao žrtve rata
Nad 60.234 deteta izvršen je najteži oblik genocida
Stradalih dečaka je bilo 32.054, a devojčica 28.012
Najviše je ubijeno srpske dece, 42.791

On se potom nadovezao i na Trampovu politiku, za koju smatra da nije dostigla takav nivo brutalnosti kakvi su bili ustaški logori za decu, ali je upozorio da stvari mogu lako da se otrgnu kontroli.

Mediji, međutim, i dalje ne prestaju da izveštavaju o brutalnostima koje se sprovode nad migrantskom decom. Iako je Donald Tramp potpisao ukaz kojim je omogućio da deca budu uz svoje roditelje, on je prilikom potpisivanja sporazuma izjavio da će nastaviti sa krutim stavom prema ilegalnim prelascima migranata na meksičkoj granici sa SAD.

Džeremi Skahil, koji je inače izveštavao devedesetih iz bivše Jugoslavije, novinar je lista Intersept, čiji je dokumentarni film "Dirty Wars" bio nominovan za Oskara, a za svoj novinarski rad dobio je uglednu nagradu The George Polk Book Award.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading