Putinov megaprojekat vredan 4.000.000.000$

Autor:

Svet

01.09.2017

21:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

MOSKVA - Inženjeri su završili ključnu fazu megaprojekta, izgradnje najvećeg mosta u istoriji Ruske Federacije za povezivanje te zemlje s poluostrvom Krimom, koje se 2014. referendumom otcepilo od Ukrajine i postalo sastavni deo ruske teritorije. Reč je o komplikovanoj fazi postavljanja dva centralna luka na prelazu koji će biti dugačak 19 kilometara i čija će cena iznositi oko 4.000.000.000 milijarde dolara. Zbog tako velikog zalogaja koji je ruski predsednik Vladimir Putin odlučio da zagrize odmah nakon pripajanja Krima Rusiji, mnogi su istakli da on na taj projekat gleda kao na svoj lični, a uz to pokušava da sprovede u delo ideju koju su mnogi pre njega imali, ali nikada nisu uspeli da je realizuju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Provokacije, pritisci, vojna i uvredljiva retorika su put koji vodi u propast

Lukovi dužine 227 metara postavljeni su na svoje pozicije i sada preostaju lakši zadaci, pa će most za običan saobraćaj biti otvoren od sredine 2018, a za železnički od 2019.

Krim je, podsetimo, sa Ukrajinom povezan uskom kopnenom prevlakom, međutim, od Ruske Federacije ga deli Kerčki prolaz, zbog čega se iz nje na poluostrvo moglo dolaziti samo brodom ili avionom. Zato most za Ruse ima višestruki značaj - poboljšaće se veza između dve teritorije, kako turistička tako i trgovinska, a uz to će se i na simboličan način pokazati svetu da je Krim definitivno ruski i da se nikada više neće vratiti u ruke Ukrajinca.

Zbog te činjenice, Zapadu je još od 2014. plan o izgradnji mosta veoma smetao, te su se septembra prošle godine na udaru sankcija Amerike i EU našle i kompanije koje su uključene u izgradnju prelaza. Među njima je glavna firma "Strojgazmontaž", koju kontroliše čuveni ruski tajkun Arkadij Rotenberg, inače Putinov veliki prijatelj i sparing-partner u džudu. Sankcije, ipak, očigledno nisu zaustavile projekat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading