Evo kako je Putin porazio Ameriku

Autor:

Svet

08.09.2017

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin potpuno je porazio Ameriku i na putu je da je oslabi toliko da će u jednom trenutku Ruska Federacija postati dominantna u svetu, tvrdi u autorskom tekstu za čuveni američki Politiko Moli Makju, ekspert za informacione ratove.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putin matirao Amerikance

Prema njenim rečima, šef Kremlja je slamanje SAD sproveo bez ijednog ispaljenog metka i to zahvaljujući "doktrini Gerasimov", kako je ona nazvala strategiju Kremlja da korišćenjem interneta i društvenih mreža obezbedi uticaj kakav danas ima malo koja zemlja u svetu.

Makjuova je pomenutu doktrinu nazvala po ruskom generalu Valeriju Gerasimovu, aktuelnom šefu osoblja oružanih snaga Rusije i prvog zamenika ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

- U februaru 2013. general Gerasimov je objavio članak "Vrednost nauke u predviđanju". On je uzeo taktike koje su razvili još Sovjeti, stopio ih s vojnim strategijama o totalnom sukobu i iznedrio novu teoriju o modernom ratovanju. Ona izgleda više kao hakovanje protivničkog društva umesto direktnog oružanog napada - navela je Mekjuova, pozivajući se na citat iz članka ruskog funkcionera.

On glasi: "Pravila rata su se promenila. Uloga nevojnih metoda je porasla i u mnogo slučajeva je prevazišla snagu oružja".

- Radi se o gerilskom pristupu na svim frontovima, a koriste se hakeri, mediji, biznismeni, curenje informacija i slično, a sve je to postalo moguće zahvaljujući internetu i društvenim mrežama. Gerasimov je sam naveo da je cilj strategije stvoriti sredinu u kojoj se dešavaju konstantna previranja i konflikti unutar neprijateljske zemlje - istakla je autorka članka za Politiko, koja je radila kao savetnica vlade gruzijskog predsednika Mikaela Sakašvilija od 2009. do 2013, a zatim i bivšeg premijera Moldavije Vlada Filata.

- Glavna ruska meta u tim napadima su SAD, za koje Rusi znaju da ne mogu da ih pobede u direktnom obračunu. Zato Rusi i stvaraju nova bojna polja. Cilj im, navodno, nije da postanu bolji od Amerike, već da Ameriku oslabe dok ne postanu jednaki. A najinteresantnije je to što je Rusija već dobila značajnu bitku, a većina Amerikanaca nije ni znala da se konflikt vodio - naglasila je još Makjuova aludirajući na brojna previranja u američkom društvu poslednjih meseci, žestokih kritika na račun predsednika Donalda Trampa, kao i nestabilnost njegove vladavine i rekordno nisku podršku koju ima među Amerikancima.

S druge strane, Putin je na vrhuncu moći, što potvrđuju i podaci da ga podržava skoro 85 odsto građana Rusije. Takav status u zemlji uživa i njegova stranka Jedinstvena Rusija, za koju se očekuje da će na regionalnim i gubernatorskim izborima u nedelju pokazati apsolutnu dominaciju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading