Tramp: Raketašu, evo ti bombarderi

Autor:

Svet

18.09.2017

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Države ne odustaju od ofanzivne strategije u obračunu sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. Tako je od razmene teških reči lider Amerike Donald Tramp otišao korak dalje u provociranju Džong Una. Naime, Vašington je juče kao upozorenje Pjongjangu poslao dva supersonična bombardera B-1B i dva stelt lovca F-35 na vojne vežbe sa Južnom Korejom, i to na samoj granici Severne Koreje. Avioni su preletali iz američke baze Gvam u Pacifiku, iste one koje je severnokorejski lider označio kao prve mete svog nuklearnog napada.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Reketaš i Milijarder

Predsednik SAD poslao četiri američka aviona na vojne vežbe sa Južnom Korejom koje se održavaju u blizini Severne Koreje

- U manevrima iznad Korejskog poluostrva učestvovalo je i šest južnokorejskih letelica. Reč je o demonstraciji snage usmerenoj ka Pjongjangu. Američka vojska izvela je i simulaciju bombardovanja ciljeva u Severnoj Koreji - rekao je jedan od neimenovanih zvaničnika. Istovremeno, u javnost je procurela informacija da šef Bele kuće ima poseban nadimak za Džong Una.

Raketaš je najnoviji Trampov opis za Kima

- Raketaš je najnoviji Trampov opis za Kima. Ali, ne treba se previše smejati raketama jer one ipak predstavljaju veliku pretnju za sve. Džong Un će morati da odustane od nuklearnog oružja. Naš lider je već rekao da su sve opcije na stolu - naglasio je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Herbert R. Makmaster, dok su savetnici Bele kuće upozorili da će se ta izolovana zemlja suočiti sa uništenjem ukoliko ne stavi tačku na oružane programe.

Američki zvaničnici Reks Tilerson i Niki Hejli istakli da vojna opcija nije isključena

- Vojna operacija kao rešenje biće jedinstvena mogućnost ukoliko propadnu diplomatske inicijative - bio je izričit američki državni sekretar Reks Tilerson, a sličnu poruku imala je i američka ambasadorka u UN Niki Hejli.

- Uprkos traženju mirnog rešenja, naša administracija ne isključuje mogućnost vojnog udara na Severnu Koreju. Želeli smo da im privučemo pažnju, ali ako to ne uspe, šef Pentagona će se pobrinuti za njih - poručila je Hejlijeva.

Ubrzo je stigao i žestok odgovor Pjongjanga na pretnje američke administracije.

Što Zapad više bude nametao sankcije, mi ćemo brže ići ka cilju

- Što Zapad više bude nametao sankcije, mi ćemo brže ići ka cilju i kompletiranju nuklearnog programa - rekli su Kimovi zvaničnici dodajući da su nove sankcije UN prema toj zemlji "neprijateljski čin" koji će udariti na "živote običnih ljudi".

S druge strane, loptu je pokušao da spusti nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel, koji se slaže sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da u pregovorima sa Pjongjangom treba imati diplomatski pristup. On je istakao da Kim "uopšte nije lud".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading