Srbija će odsad biti gazda na Balkanu

Autor:

Svet

07.10.2017

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će biti gazda na Balkanu! Ovako glasi poruka koju na sastanku u Beogradu prenose specijalni izaslanik SAD Kurt Volker i pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov, i to po nalogu svojih lidera Donalda Trampa i Vladimira Putina, saznaje Srpski telegraf iz dobro obaveštenih diplomatskih krugova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Tajni dogovor Putina i Trampa u Beogradu

Kako naš izvor otkriva, nije slučajno što je Beograd izabran za lokaciju na kojoj se ovog vikenda održava sastanak dvojice diplomata, a cilj je da se pošalje jasna poruka da velike sile poštuju neutralnu poziciju Srbije, kao i da bez jake i stabilne Srbije nema stabilnosti na Balkanu.

Balkan je ponovo na geopolitičkoj mapi dobio na značaju

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

STAVLJENA TAČKA

"Hladnoratovski sukob" Vašingtona i Moskve očigledno se završava na primeru Srbije, za koju i jedna i druga zemlja smatraju da je ključni igrač u očuvanju stabilnosti u ovom delu Evrope, objašnjava naš sagovornik.

- Stoga, ruski i američki diplomata u Beogradu poručuju da Srbija treba da ostane vojno neutralna zbog celokupne bezbednosti na Balkanu, kao i da bez izuzetka treba poštovati njen spoljnopolitički kurs. Oni su se i pre sastanka u srpskoj prestonici na najvišem nivou složili da Amerikanci više neće vršiti pritisak na Srbiju da uđe u NATO, kao i da ne moramo da uvedemo sankcije Rusiji. Migovi i buduće naoružanje koje dobijamo od Rusa dodatna su garancija mira - detalji su dogovora Stejt departmenta i Kremlja.

Ovo je blagi nagoveštaj da će se smanjiti američki pritisak na našu zemlju oko ulaska u NATO i sankcija Rusiji

Željko Cvijanović, Novi standard

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Urednik Novog standarda Željko Cvijanović za Srpski telegraf ocenjuje da sam sastanak diplomata u Beogradu govori o poverenju ukazanom Srbiji.

- Oni su mogli da organizuju susret na dosta drugih mesta i mislim da je ovo prvi znak da Amerikanci prihvataju neutralnu poziciju Srbije. To je, takođe, blagi nagoveštaj da će se smanjiti američki pritisak na našu zemlju i oko ulaska u NATO, ali i povodom uvođenja sankcija Rusiji - navodi Cvijanović.

NA UZLAZNOJ PUTANJI

U prilog tezi o otopljavanju odnosa velikih sila na Balkanu svedoči i pismo koje je 14 američkih kongresmena uputilo na adresu državnog sekretara SAD Reksa Tilersona, a u kojem se navodi da je Srbija lider na ovim prostorima. Balkan je ponovo na geopolitičkoj mapi dobio na značaju, kaže za Srpski telegraf karijerni diplomata Zoran Milivojević.

RepublikaFoto: Tanjug/Ap

- Zbog izbegličke krize i krize na Bliskom istoku, događaja u Evropi, kao i komplikovanih međunarodnih odnosa i nadmetanja velikih sila, poručeno je da Srbija ima centralno mesto u regionu, da od nje zavisi bezbednost i ukupan razvoj. Srpsko-američki odnosi su na uzlaznoj liniji i postoji interes nove američke administracije da se Srbija još više približi Zapadu u svom razvoju - zaključuje Milivojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading