EVROPA SE TRESE: Katalonci ohrabruju sve veći broj separatista

Autor:

Svet

09.10.2017

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland brže bolje su pohitali da telefonskim putem iskažu svesrdnu podršku svojih zemlja španskom premijeru Marijanu Rahoju, koji se ovih dana zdušno bori da održi celovitost svoje države nakon katalonskog referenduma o nezavisnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Njih dvoje istakli su da i Berlin i Pariz nikada neće priznati samostalnost Katalonije u odnosu na Španiju, ukoliko se dogodi da se taj bogati region zaista otcepi, a mnogi analitičari veruju da je taj njihov potez, između ostalog, uslovljen činjenicom da se oni i u granicama svojih zemalja suočavaju sa separatističkim pokretima.

Osim Nemačke i Francuske, na Starom kontinentu gotovo da ne postoji država u čijim okvirima nije aktivna barem jedna organizacija čiji je cilj nezavisnost određenog dela teritorije ili barem veća autonomija.

Pokretači za tu borbu su mnogobrojni, a stručnjaci ocenjuju da bi katalonski primer samo mogao da da vetar u leđa svima onima koji veruju da zaslužuju borbu za prekrajanje granica kakve danas poznajemo.

To će postati jasnije nakon današnjih dešavanja na teritoriji Katalonije, s obzirom na to da je premijer te španske pokrajine Karles Pučdemon najavio da će jednostrano proglasiti nezavisnost svog regiona.

On je naveo kako Katalonci nakon referenduma održanog 1. oktobra zaslužuju da dobiju državu jer su većinom to podržali, iako je na glasanje, podsetimo, izašlo nešto malo više od 40 odsto građana.

Zato su, s druge strane, tokom vikenda širom katalonskih gradova, posebno u Barseloni, Katalonci marširali za jedinstvo zemlje, a prema nekim procenama, okupilo ih se čak 900.000.

Međutim, premijer Španije Rahoj je ostao neumoljiv u tvrdnjama da se njegova zemlja neće deliti, što je ponovio i juče, dok je njegova zamenica Soraja Saens de Santamarija bila mnogo oštrija.

- Ako Katalonija proglasi nezavisnost, mi ćemo delovati svim silama - upozorila je ona.

Inače, Sputnjik je naveo podatak da u celom svetu postoji oko 300 ozbiljnih separatističkih pokreta, a da bi u slučaju da Katalonija proglasi nezavisnost, mnoge države mogle da preispitaju svoju odluku o priznaju Kosova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading