GDE JE MOZAK, AMERI: Španija probleme REŠAVA "PO SRPSKI" - OKUPACIJOM!

Autor: Tanjug

Svet

10.10.2017

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od svih načina na koji bi neka vlada mogla da reši problem separatističkih težnji, izgleda da je španska vlada izabrala "srpski način", piše američki časopis "Forin afers".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Španija "okupirala" Kataloniju

Španska vlada sada namerava da ukine regionalnu katalonsku vlast ukoliko ona prihvati rezultate nedavo održanog referenduma za nezavisnost te španske pokrajine, baš kao što je to učinila Srbija sa kosovskom vladom 1990, navodi "Forin afers"?! Bez obzira što 1990. referenduma na Kosovu nije bilo, autor R. Džozef Hadlston očito ima pravo da piše koještarije, jer moderna politička reč sledi jednu logiku - ako si Amerikanac ti si u pravu, a svi ostali lažu.

E sad, ako se sledi logika da Hadlston i SAD vrše naknadno priznanje improvizovanog kosovskog referenduma iz 1991. godine, kada ga nije priznao niko, takve retroaktivnosti izvesno nema ni u američkom pravu.

Američki časopis piše i da je od 1. oktobra, kada je održan referendum, španska vlast uputila u Kataloniju veliki broj policajaca i vojnika, što, navodi, takođe podseća na reakciju nekadašnje vlade Srbije na kosovsku objavu nezavisnosti. Ovo je možda i veća besmislica od referenduma, jer se objava nezavisnosti desila u skorije vreme - u februaru 2008. godine, kada nijedna srpska vlada nije mogla da pošalje veliki broj policajaca i vojnika na Kosovo, a da pritom ne izbije rat...

Takođe, ako bi se i ovde sledila retroaktivna logika i ako se govori o legalnoj i legitimnoj reakciji Srbije iz 1991. godine posle improvizovanog referenduma, pa nazivati to sad okupacijom - to nije primereno ni za pripadnike nacije koja je gotovo istrebila američke urođenike ili koja aktivno od II svetskog rata do dana današnjeg krši međunarodno pravo često vojno intervenišući bez odluke Ujedinjenih nacija ili poziva na intervenciju vlade neke od zemalja u kojima su Amerikanci uvodili "demokratiju".

Događaji iz 1991. i 1992. godine

Na Kosovu je od 26. do 30. septembra 1991. održan improvizovani referendum, koji nisu priznale čak ni Sjedinjene Američke države. Nezavisnost je proglašena 19. oktobra 1991, i priznala ju je samo Albanija. 


List navodi da za mnoge Katalonce sve to liči na spoljnu okupaciju teritorije, pre nego na legitimno prisustvo snaga reda zbog očuvanja mira. Naravno, gospodin Hadlston je sigurno bio u Kataloniji, pa je razgovarao sa oko 3,8 miliona Katalonaca, što je natpolovična većina od ukupnog broja stanovnika (nešto preko 7,5 miliona), i zaključio kako većina vidi prisustvo španske policije... Ili je možda i ovde "malo" preterao?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading