OBRATIO SE PUDŽDEMON: Katalonija je nezavisna država!

Autor: alo.rs

Svet

10.10.2017

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica katalonskog parlamenta, sa više od sat zakašnjenja, počela je večeras u Barseloni, a poslanicima se obraća regionalni predsednik Karles Pudždemon.

RepublikaFoto: twitter.com/ElFinanciero_Mx
Predsednik se obratio masi

Pudždemon: Proglašavam Kataloniju nezavisnom državom!

Kako je rekao lider Katalonije, želi da prati volju naroda za nezavisnom državom.

Ponizili su nas, odbacili su glas naroda

- Godine 2010, Ustavni sud koji su izabrale najveće političke stranke odlučio je da dodatno ograniči našu regionalnu autonomiju, i to uprkos Ustavu, koji smo mi pratili i unutar kog smo delovali. Ponizili su nas, odbacili su glas naroda.

Osim toga, ova vlada je opet pokrenula proces centralizacije, postepeno nam oduzimajući autonomiju, zakon po zakon. Bilo je tu i mnogo antipatije prema našem jeziku i kulturi. Mnogi su došli do zaključka da je jedini način da očuvamo svoje vrednosti taj da postanemo država. Rezultati nedavnog referenduma to potvrđuju.

Katalonci su ti koji moraju da odrede svoju budućnost, a ne Madrid. Osamnaest puta smo pokušali da organizujemo referendum poput onog u Škotskoj, osamnaest. Ako je to bilo moguće u Ujedinjenom Kraljevstvu, zašto nije u Španiji? Odgovor Španije su bili policijska i politička represija“, rekao je Pudždemon.

- Ovde sam jer sam hteo da analiziram situaciju, ovde sam posle rezultata referenduma da objasnim posledice ovog referenduma. Živimo u istorijskom trenutku - rekao je on na početku govora.

Španija nas je htela učiniti malom, ali Katalonija je evropska. Neću da pretim, trenutak je ozbiljan. Moramo preuzeti odgovornosti. Svi smo mi jedan narod, ali ima stvari oko kojih se ne slažemo", naveo je Pudždemona, čiji govor se s pažnom prati u Evropi i svetu.

Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je večeras u obraćanju regionalnom parlamentu da "milioni građana Katalonije veruju da Katalonija treba da ima sopstvenu državu", prenosi Rojters.

Navodi se da je Pudždemon, takođe, kazao da je "važno smanjiti napetosti u Kataloniji".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading