(FOTO) Badnjak, šajkača i tri prsta: Srbi u Kosovskoj Mitrovici ne zaboravljaju tradiciju!

Autor: Tanjug

Vesti

06.01.2019

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Kosovskoj Mitrovici od jutros vlada praznična atmosfera, na ulicama se prodaju Badnjaci. Mitrovčani se spremaju da sa proslavom jednog od najvećih hrišćanskih praznika - Božića počnu u podne, kada će kod spomenika Caru Lazaru Dejan Petrović održati koncert.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Kosovska Mitrovica

Ugostiteljski objekti danas i sutra tokom praznika neće raditi, a prodavnice u kojima se kupuju poslednje potrebne namirnice, kako bi se pripremila trpeza za Badnje veče i Božić, radiće danas, ali ne i sutra. 

Svi Mitrovčani koji budu prisustvovali koncertu kod spomenika imaće priliku da se posluže ribom i da se zagreju uz kuvanu rakiju. 


Liturgija tokom koje će biti osvećenje Badnjaka u severnoj Kosovskoj Mitrovici održaće se od 16.00 časova, dok će paljenje Badnjaka biti u 17.00 časova u crkvi Svetog Dimitrija, nakon čega će vernici otići svojim domovima, gde će uneti Badnjake u kuću i uz porodičnu trpezu čekati Božić. 
RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Kosovska Mitrovica

Bogoljub Maksimović iz Kosovske Mitrovice kazao je da je jutros rano otišao sa unukom u selo Lokva, 12 kilometara od Mitrovice, gde je isekao tri badnjaka, koje će popodne uneti u kuću, nakon čega će sa porodicom večerati, a na trpezi će do sutra hrana biti posna. 


- Kaže se ko se krstom krsti na Krstovdan posti, a tako i danas na Badnji dan - kaže Maksimović. 
RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Kosovska Mitrovica

Olivera Rakonjac iz Mitrovice kaže da je običaje kojima se obeležavaju Badnji dan i Božić nasledila od svojih roditelja, da se danas u njenoj kući posti, kao i da se sprema samo posna hrana. 

- Jutros smo doneli badnjak. Večeras ćemo ga uneti u kuću, posle večeramo. Ujutru ćemo imati polažajnika. Moj sin ide da polazi, a nama će doći moj bratanac. Za večeru ćemo imati posni pasulj, posnu sarmu, ribu, voće - kaže Rakonjac. 

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Praznično u Kosovskoj Mitrovici

S obzirom na to da je, kako kaže, u kući domaćin njen sin, on će i uneti badnjak, dok ga ona bude posipala pšenicom. 

- U rukavicama unosi badnjak, tri puta. Od malena sam vaspitana da se poštuju neke stvari i mislim da bi to trebalo svi da praktikuju. Ovde je sigurnost i bezbednost relativna, a čini mi se kako koje godine da se sve više proslavljaju srpski praznici i to u inat svemu - kaže Rakonjac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading