Uskoro nova pravila za beogradske splavove: Ko ne bude plaćao obaveze, gubi mesto

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

09.02.2019

13:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad Beograd će uskoro završiti popis splavova na kojima se obavlja ugostiteljska delatnost i tokom proleća biće izrađen Plan o postavljanju plutajućih objekata kojim će biti definisane zone u kojima mogu da se nalaze, kao i jasna pravila prema kojima će moći da nastave da posluju, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

RepublikaFoto: Tanjug

Kako se navodi u saopštenju gradskog Sekretarijata za informisanje, on je podsetio da je krajem prošle godine donet novi Zakon o vodama na osnovu kojeg je Grad Beograd 1. februara počeo popis svih splavova na kojima se obavlja ugostiteljska delatnost, a koji se nalaze na teritoriji grada.

- Popis će do kraja tekućeg meseca završiti JVP 'Beograd vode' i tada će početi izrada Plana o postavljanju plutajućih objekata na teritoriji Grada Beograda. Plan će definisati određene zone, kao i šta sve može da se nalazi u okviru tih zona, recimo ugostiteljstvo ili neka druga delatnost. Na osnovu toga ćemo najkasnije do kraja maja imati plan na osnovu kojeg ćemo pripremiti novu Odluku o postavljanju splavova - rekao je Vesić.

On je precizirao da će nova odluka definisati obaveze vlasnika splavova i obaveze Grada.

- Vlasnici splavova će imati obavezu da održavaju i čiste deo priobalja koji 'zauzimaju'. Odluka će biti doneta u junu i na taj način ćemo definisati i lokacije na kojima se mogu nalaziti splavovi čija je delatnost ugostiteljstvo. Takvi objekti će biti u zonama i imaće obavezu da Gradu plaćaju naknadu po kvadratnom metru. Važno je naglasiti da će u ovu problematiku biti uvedene i institucije koje se bave urbanizmom, pa će svaki splav morati da ima i njihovu saglasnost, a ne da svaki objekat izgleda onako kako vlasnik odluči - rekao je Vesić.

On je dodao da će biti određene i zone u kojima splavovi mogu da se nalaze, alli će to biti uglavnom zone gde se splavovi sada nalaze, tako da neće biti velikih promena.

Vesić je rekao i da će Gradski zavod za veštačenje odrediti početnu cenu koji će vlasnici moći da prihvate, nakon čega će dobiti ugovor sa Gradom prema kojem će plaćati svoje obaveze, a ako neko od vlasnika ne bude izmirivao obaveze, izgubiće pravo na mesto, koje će potom biti ponuđeno na konkursu, a pravo da postavi splav dobiće onaj ko ponudi najviše.

On je istakao da više neće biti moguće da na gradskim obalama stoje olupine koje služe samo da bi neko zadržao mesto, jer će ova oblast u potpunosti biti uređena.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading