(FOTO) Goran Vesić i Ljiljana Kapor posadili prva stabla na Trgu Republike!

Autor: beograd.rs

Vesti

02.06.2019

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rekonstrukcija Trga Republike je trenutno u fazi sađenja novih stabala kojih će ukupno na ovom mestu biti 53, od čega 21 stablo javora je novo, a ostala su se i ranije nalazila ovde, što je skoro duplo više stabala nego ranije, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas na Trgu Republike gde je svečano zasadio stabla zajedno sa glumcima Svetislavom Goncićem, Nenadom Nenadovićem, direktorkom Narodnog Muzeja Bojanom Borić Brešković, direktorkom Kulturnog Centra Beograda Gordanom Goncić, košarkašem Đorđem Gagićem, predsednicom Zadužbine "Momo Kapor" Ljiljanom Kapor i drugim ličnostima iz kulturnog života.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Latili se posla

Vesić je istakao da je danas zasađeno 12 stabala i zahvalio poznatim ličnostima iz kulture, sporta i umetnosti što su se danas odazvali pozivu i uzeli učešća u sadnji.

- Ova stabla su dokaz da kada prilikom rekonstrukcije i gradnje u gradu, pre svega vodimo računa da ima više zelenila. Sledećeg vikenda biće zasađeno još devet stabala prema „Staklencu”, gde će biti oformljen još jedan drvored - rekao je on i dodao da će ih ukupno po završetku biti 53.

Zamenik gradonačelnika Beograda je podsetio da će završetak radova na Trgu Republike biti na jesen, dok će 1. septembra biti pušten u rad saobraćaj, što znači da će automobili moći slobodno da se kreću od Kolarčeve ulice  prema Francuskoj i Makedonskoj ulici.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Sadnja stabala

- Radi se kompletna rekonstrukcija Trga, što znači da se rekonstruiše od pozorišta „Boško Buha” do Francuske, Vasine i Makedonske ulice, što ove radove svrstava u naobimniju i najkompletniju rekonstrukciju Trga Republike od njegovog formiranja - naglasio je on.

Prema njegovim rečima juče je dogovoreno za izvođečem radova da se potpuno očisti spomenik Knezu Mihailu.

Kada Trg bude zaršen, spomenik jednom od naših najznačajnijih vladara biće potpuno čist i uređen. Tako ćemo pokazati da želimo da svaki javni prostor namenjen pešacima uredimo – rekao je Vesić i dodao da nema evropskog velikog grada bez uređenog centralnog trga.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Sadnja stabala

Govoreći o značaju rekonstrukcije centralnog dela grada Vesić je rekao da će Trg Republike po prvi put biti formiran kao trg i da će imati pravilan oblik.

- Trg je deo istorije našeg grada, tu se nalazi i Narodni Muzej, koji je u rad pušten nakon deset godina, zatim Narodno pozorište, ali i „Staklenac” koji će u narednim godinama biti porušen, a na njegovom mestu će biti izgrađen objekat kulture, koji će možda biti Opera ili neka druga institucija. Kada se sve završi biće formiran jedan pravi centralni trg onako kako to dolikuje - rekao je on i dodao da su nedavno rekonstruisane i fasade na okolnim zgradama.

Vesić je istakao da se na taj način Beograd menja i pravi po meri Beograđana.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Sadnja stabala

- Gradimo novi Beograd, u kojem se uređuju fasade i centralni trgovi, tako da bude uređen i za Beograđane i turiste - zaključio je Vesić.

Ljiljana Kapor je rekla da Beograd postaje sve lepši zahvaljujući tome što se gradi i radio veoma mnogo. Ona je rekla da drveća koja su zasađena znači da je gradu udahnut novi  život.

Bojana Borić Brešković je istakla da je današnji dan veoma lep i značajan, a koja su zasađena su zasađena upravo pored naših najznačajnijih ustanova kulture.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Sadnja stabala

- Podsećam da ove godine obeležavamo 175 godina Narodnog muzeja, tu su i Narodno pozorište i Kulturni centar Beograda, sve ovo činiće najreprezentativnije kulturno jezgro našeg grada - rekla je Borić Brešković.

Košarkaš Đorđe Gagić rekao je da mu je drago što svedoči ulepšavanju Beograda i rekonsturukciji Trga Republike, koji kako kaže, predivno izgleda.

- Kao i u sportu, tako i u ovim velikim stvarima koje moraju da se promene potrebno je vreme, a verujem da će na kraju da bude zaista prelepo - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading