Komarci krvopije urnišu Beograđane: U ovim delovima grada je najgore

Autor: Blic, Republika

Vesti

06.06.2019

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obilne padavine podstakle su razvoj komaraca, a mnogi Beograđani muku muče s ovim dosadnim insektima, uprkos tome što su preduzete sve preventivne mere kako bi se sezona odložila.

RepublikaFoto: Wikipedia
Foto: Ilustracija

Priobalja reka najugroženije su lokacije kada je u pitanju broj komaraca.

- Ovakvo vreme sa dosta kiše dovelo je do pojave takozvanih rečnih (šumskih) komaraca za čiju pojavu su dovoljne male količine vode u vidu barica koje ostaju nekoliko dana. Imajući u vidu velike količine kiše koje su pale, stvorili su se povoljni uslovi za njihovu pojavu u većem broju - objašnjava dr vet.med. Branislav Pešić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju. 

Poslednjih godina među građanima znala je da zavlada panika čim se pomenu komarci, a razlog je što su glavni prenosioci virusa Zapadnog Nila, koji može da dovede i do smrtnog ishoda. Nadležni, tvrde, da za sada nema opasnosti.

- Za sada nije zabeležena veća pojava komaraca iz roda Culex koji su glavni prenosioci virusa uzročnika groznice Zapadnog Nila. Svi sakupljeni komarci se analiziraju i za sada nije zabeležena pojava zaraženih komaraca - zaključuje Pešić.

U Beogradu najviše komaraca po pravilu ima oko vodenih tokova, ali i u šumama i parkovima. Kao svojevrsne “crne tačke” slove leva obala Dunava (Borča, Ovča, Krnjača), novobeogradski blokovi kraj Save, zemunsko šetalište, Ada Ciganlija, delovi Surčina, Ada Huja, Košutnjak, Zvezdarska šuma.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading