Ostvario se nezamisliv scenario: Kinezi i Francuzi nam zajedno grade metro

Autor:

Vesti

12.06.2019

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuzi i Kinezi zajedno će graditi beogradski metro. Ovaj, doskora nezamisliv scenario, pre svega zbog straha EU od kineskog upliva u Evropu, po svemu sudeći, obistiniće se u Srbiji.

Da je ovo realno, potvrdio je i ishod prekjučerašnjeg sastanka predstavnika dveju francuskih kompanija - "Ežis" i "Alstom" i kineskog giganta "Pauer Čajna" sa ministrom finansija Sinišom Malim.

- Reč je o veoma važnom i velikom poduhvatu, mi smo otvoreni za međusobnu saradnju i ovaj projekat vidimo i kao dobru priliku da ukrstimo dosadašnja iskustva - saopštile su, direktno najavljujući zajednički angažman, tri strane kompanije nakon sastanka.

1,8 milijardi evra cena izgradnje prve linije metroa

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović kaže da je priprema najrazličitijih studija i dokumenata u toku kako bi se pristupilo realizaciji projekta, a podsetio je i koliko je važno prijateljstvo kineskog i našeg predsednika za izgradnju prestoničkog metroa.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Andreja Mladenović

Saradnju Francuza i Kineza na ovako značajnom projektu Jelena Vukoičić, politička analitičarka, ocenila je kao pokušaj Kine, jedne od najmoćnijih ekonomskih sila, da se približi Evropi.

- Kineske investicije u Srbiji su već sada vrlo značajne, to je svakako deo njihovog puta svile, velikog projekta investiranja u čitavu Evropu, preko Balkana, Srbije, to Kinezi i ne kriju. Što se tiče saradnje Kine sa zemljama EU, odnosno Francuskom, Amerika je glavna prepreka za Kinu - objašnjava Vukoičićeva i dodaje da Kinu niko neće moći da zaustavi, pa ni SAD.

2,8 milijardi evra koštaće izgradnja druge linije

Metro je dugoročni infrastrukturni projekat koji je prilično interesantan za Kinu, tvrdi ekonomista Ljubodrag Savić:

- U ovom slučaju je, pre svega, prisutan ekonomski interes Kine, a, naravno, u pozadini je i politički momenat.

"Pauer Čajna"

Zaposlenih: 200.000

Godišnji prihod: 53 milijarde evra

Godina osnivanja: 2009.

"Ežis"

Zaposlenih: 14.850

Godišnji prihod: 1,13 milijardi evra

Godina osnivanja: 2007.

"Alstom"

Zaposlenih 34.500

Godišnji prihod: 7,9 milijardi evra

Godina osnivanja: 1928.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading