Sjajna vest! Vesić: Došlo je vreme da konačno obnovimo Komandu ratnog vazduhoplovstva u Zemunu

Autor: Tanjug

Vesti

28.07.2019

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda raspisao tender za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju zgrade Komande ratnog vazduhoplovstva u Zemunu.

RepublikaFoto: instantstreetview.com
Komanda ratnog vazduhoplovstva

- Došlo je vreme da se ova zgrada sagrađana 1936. godine, prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana, delimično uništena u NATO agresiji 1999. godine, konačno obnovi. Prema dogovoru koji sam postigao sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, Grad Beograd će finansirati izradu projekta rekonstrukcije Komande ratnog vazduhoplovstva, a potom će Vlada Republike Srbije finansirati obnovu ove jedinstvene zgrade - rekao je Vesić i dodao da je sramota što nikome za proteklih 20 godina nije palo na pamet da započne obnovu tog značajnog zdanja.

Vesić je istakao da očekuje da će Komanda ratnog vazduhoplovstva biti obnovljena u vreme kada se budu završavali radovi na rekonstrukciji Glavne ulice u Zemunu, koji su planirani za narednu godinu, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

- U ovom trenutku u Zemunu radimo na restauraciji 70 fasada u starom jezgru Zemuna, a završili smo rekonstrukciju pešačke zone u Gospodskoj ulici i na Magistratskom trgu. Počinje izgradnja pristana, restauracija Gardoša kao i izgradnja podzemne garaže kod hale Pinki - naveo je zamenik gradonačelnika. 

On je ukazao da će obnova zgrade Ratnog vazduhoplovstva sasvim sigurno biti veoma obimna i zahtevna. 

- Do završetka projekta koji radi gradski Zavod za zaštitu spomenika nećemo znati koliko će koštati obnova, ali naša moralna obaveza je da obnovimo tu zgradu - istakao je Vesić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Goran Vesić

On je podsetio da je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda prošle nedelje završio projekat sanacije fasade na zgradi stare železničke stanice na Savskom trgu.

- Ovaj projekat je predat Direkciji za imovinu Republike Srbije koja će raspisati tender za rekonstrukciju fasade koja treba da bude završena do Sretenja 2020. godine, odnosno Dana državnosti Republike Srbije. Zavod za zaštitu spomenika počinje i radove na projektu enterijera zgrade stare železničke stanice što je uvod u pretvaranje ovog objekta u prostor namenjen kulturi - najavio je Vesić. 

On je podsetio da je završena rekonstrukcija Velikog stepeništa na Beogradskoj tvrđavi, kao i da počinje rekonstrukcija mosta kod Sahat kule i spomenika Pobednik koji se nalazi u veoma lošem stanju.

- Tokom ove jeseni Sekretarijat za investicije završava i projekat rekonstrukcije zgrade bivše Vojne akademije iz 19. veka, tako da se nadam da bismo naredne godine mogli da počnemo rekonstrukciju ove zgrade i njeno pretvaranje u Muzej grada Beograda - zaključio je zamenik gradonačelnika.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading