Petak na FPN: Sastanak vlasti i opozicije, drugi deo

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

07.08.2019

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije biće održan u petak, 9. avgusta na Fakultetu političkih nauka, a tema će biti finansiranje izbornih kampanja, najavili su danas organizatori skupa, FPN i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ima li kompromisa na vidiku?

Razgovor će početi u 9.00 sati i vodiće se po "Chatham House pravilu", bez prisustva medija, dok će za izjave medijima biti otvoren prostor od 11:30, navodi se u pozivu.

Kako se navodi, razgovor će biti posvećen finansiranju izbornih kampanja, pre svega u domenu unapređenja kontrole ovog segmenta izbora, a posebna pažnja biće posvećena upotrebi javnih resursa u izbornim kampanjama, funkcionerske kampanje, javnosti finansiranja kampanja i kontroli.

Okrugli sto će biti posvećen problemima koje je moguće adresirati u kratkom roku, dok će pregled problema za koje će rešenja biti tražena u postizbornom periodu biti predstavljen učesnicima kao predlog za raspravu u postizbornom periodu.

Dodaje se da su na učešće u dijalogu pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.

U pozivu se podseća da FPN i Fondacija za otvoreno društvo imaju u planu da organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće 2020. godine.

Dodaje se i da će Srbija uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartizma.

- Uvažavajući princip da se izborni sistem ne menja u izbornoj godini, smatramo da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih segmenata izbornog procesa i izbornih uslova čak i u kratkom roku - pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora. Na duži rok, ovakav dijalog mogao bi da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta - navodi se u pozivu FPN-a i Fonda za otvoreno društvo.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dragan Simić

U agendi skupa se navodi da ce dijalog otvoriti dekan FPN Dragan Simic i izvršni direktor Fondacije Milan Antonijevic, a potom ce predstavnici CRTA, CeSID i Transparentnosti Srbija predstaviti ekspertske analize posvecene problematici finansiranja izbornih kampanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Kole

07.08.2019 11:29

opet sastanak, opet ista prica, opozicijo dosadni ste vise

sasa

07.08.2019 11:56

@Kole - Bez konstruktivnog dijaloga nece doci do dogovora.U to sam siguran.Problem je sto opozicija ni sama ne zna sta zeli.Jedni za bojkot,drugi gledaju svoj interes.Tu se vise ne zna ko pije ni ko placa

Mićaga

07.08.2019 11:37

Ni od ovog razgovora neće biti ništa.

Vladimir

07.08.2019 11:40

Zbog dobrobiti građana najbolje bi bilo da između predstavnika opozicije i vlasti dođe do dogovora.