Opoziciji i vlasti predstoje ČETIRI NOVA SASTANKA, evo šta će biti na stolu

Autor: Blic

Vesti

30.07.2019

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četiri nova sastanka tokom kojih će vlast i opozicija ponovo zajedno sesti za sto da razgovaraju o izborima planirana su za naredni period, međutim, nakon današnjeg "tajnog susreta" na Fakultetu političkih nauka (FPN) nije tačno precizirano na koji način će prvobitna zamisao biti realizovana.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ/D.GOLL/ST/V.LUKIĆ/twitter.com/INFOSRB2
Foto: Ilustracija

Naime, kako navodi naš izvor, teme naradna četiri sastanka trebale bi da budu: birački spisak i izborna administracija, finansiranje kampanje, uloga medija tokom predizborne kampanje i obezbeđivanje biračkog prava, odnosno pritisak tokom kampanja na birače.

Prema saznanjima "Blica", prvobitno je planirana serija od pet sastanaka na kojima bi se dve strane sastale da razgovaraju o izbornim prilikama bi naširoko i detaljno. Bilo je zamišljeno da sve funkcioniše po "četam haus" pricipu - bez prisustva medija i bez izjava nakon sastanaka. Ideja, iza koje su danas stali Fondacija za otvoreno društvo i FPN, bila je da se razgovar o pet gorućih tema vezanih za izborni proces, a o kojima bi svoje mišljenje iznosile tri strane - vlast, opozicija i struka.

Tajno organizovanje sastanka

I današnji sastanak je trebao da bude organizovan po principu "četam haus", što znači da je dijalog trebalo da bude održan pod potpunim velom tajne. Zbogt toga je za sam sastanak znao uzak krug ljudi.

Organizatori sastanka su osim predstavnika opozcije i vlasti, putem mejla pozvali samo ljude iz struke koji se bave izborima i izbornim sistemima, a koji su imali mogućnost da na sastanak povedu još neke stručnjake.

Ipak, informacija o skupu je procurela do medija zbog čega je ponovo došlo do okršaja vlasti i opozicije.

Šta se dešavalo na sastanku

Prema saznanjima medija, vođena je žustra razmena stavova o problemima vezanim za izborne uslove u Srbiji. Opozicioni predstavnici su tvrdili da problemi postoje i da su ekstremni, dok su predstavnici vlasti to negirali.

O kršenju "dogovora tajne" sastanka se na Tviteru oglasio i jedan od učesnika, poslanik SNS Vladimir Đukanović koji je optužio opoziciju da je prekršila dogovor.

On je naveo da je sastanka organizovan na predlog Fonda za otvoreno društvo, uz pravilo koje je moderator definisao da nema medija.

- Pristali smo da dođemo na skup na kome bi govorili o izborima. Gospoda iz "Saveza za Srbiju" su namerno pozvali N1 i time prekršili pravilo moderatora. Jadno i bedno!", napisao je on.

Dekan FPN-a Dragan Simić, koji je bio jedan od uvodničara na skupu, izjavio je danas da je do sastanka došlo na inicijativu Fonda za otvoreno društvo i da je time otvoren dijalog o izbornim uslovima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Angelina

30.07.2019 22:46

Zakone o izborima je donela opozicija kada je bila na vlasti.

Savo

31.07.2019 06:48

@Angelina - Sad bi da ih menjaju kako samo njima odgovara.

Rudi

31.07.2019 11:21

Nije bila prisutna opozicija iz Skupštine i opozicija koja nema poslanike.