Vesić: Trg republike upravo otvoren za saobraćaj! Radovi završeni 55 dana pre roka

Autor: beograd.rs, Republika

Vesti

31.08.2019

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je, gostujući u jutarnjem programu RTV Pink, da su svi radovi na Trgu Republike upravo završeni i da je ovaj javni prostor od jutros u devet sati otvoren za saobraćaj i pešake.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Goran Vesić

Reči zamenika gradonačelnika potvrdio je i reporter ove televizije koji se uključio direktno u program sa Trga Republike iza koga su se videla prva vozila koja su prošla Trgom.

– Pedeset i pet dana pre roka grad Beograd je uspešno završio rekonstrukciju našeg centralnog gradskog trga, Trga Republike – rekao je Vesić i čestitao kompaniji Štrabag i Direkciji za gradskog građevinsko zemljište grada Beograda na odlično obavljenom poslu. 

On je istakao da je Beograd konačno dobio centralni trg kakav imaju velike evropske metropole, više od vek i po od kako je ovaj trg počeo da se formira.

- Napravljena je raskošna i prostrana pešačka zona, drvoredi koji imaju 27 stabala više nego ranije, a postavljeno je 12 žardinjera sa ukrasnim drvećem kakve se od prošle godine nalaze u Balkanskoj ulici, četiri saobraćajne trake, pametne klupe s besplatnim internetom, senzorima za temperaturu, kvalitet vazduha i buku, preko 100 svetiljki na daljinsko upravljanje čije svetlo može da se prilagođava događajima koji se na Trgu organizuju, parking za bicikle i potapajući stubići sa kamerama. Sve to krasi novi Trg republike u Beogradu, koji svi pešaci i vozači ponovo koriste od danas – rekao je Vesić. 

RepublikaFoto: facebook.com/Goran Vesić
Trg republike

Kako je naglasio, Trg republike nije bio obična građevinska rekonstrukcija, već uređenje najvažnijeg gradskog prostora na kome će građani sada moći da koriste mnogo kvalitetnih sadržaja.  

- Sve je i rađeno s ciljem da se dobije što više prostora za pešake, da ima više zelenila, besplatan vaj-faj, najbolju rasvetu u gradu i još mnogo toga... Taj prostor će se sada koristiti za manifestacije, od pozorišnih predstava do modnih revija - rekao je on.

Prema njegovim rečima nova javna rasveta obezbeđuje osvetljenje platoa, pešačkih staza sa bočnih strana, scensku i dekorativnu rasvetu, osvetljenje Spomenika knezu Mihailu sa četiri kandelabra, fasada Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja i saobraćajnog poteza Kolarčeva-Makedonska. Za osvetljenje trga ugrađeno je preko 100 novih svetiljki u sistem daljinskog upravljanja. 

RepublikaFoto: facebook.com/Goran Vesić
Rekonstruisani Trg republike

- Na čitavom prostoru je zasađeno 27 novih stabala, pa tako sa već postojećim sada ima preko 50 stabala na potezu Vasina – Makedonska - Kolarčeva. Pored 27 kamenih klupa, na Trgu republike će se nalaziti i pet pametnih klupa s besplatnim internetom, senzorima i punjačima za prenosive uređaje. Na dve lokacije predviđeno je i šest potapajućih stubića, koji omogućavaju ulazak vozila s dozvolom, a parking za bicikle postavljen je u zoni drvoreda kod Narodnog muzeja, prema uglu s Vasinom ulicom -rekao je Vesić.

On je dodao da je posebnom obradom granita na pešačkom delu obeleženo mesto na kome se nalazila Stambol kapija, a na pojedinim pločama granita biće obeleženo i mesto gde su sahranjivani crvenoarmejci pali u borbi za oslobođenje Beograda 1944. godine. 

- Zahvaljujem građanima Beograda koji su imali strpljenja da sačekaju da završimo radove, ali sada svi zajedno možemo da uživamo u divnom gradskom trgu. Pobedio je Beograd koji želi da živi, da se menja i razvija. Zato, drage Beograđanke i Beograđani neka nam je sa srećom naš novi Trg koji će koristiti generacije iza nas - poručio je Vesić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading