Vesić: Do 2021. godine automatsko softversko upravljanje na 322 raskrsnice u Beogradu

Autor: Beoinfo

Vesti

26.09.2019

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas, posle potpisivanja ugovora sa nemačkom kompanijom Simens, da u Beogradu počinje nova era upravljanja saobraćajem.

RepublikaFoto: BEOINFO
Goran Vesić na potpisivanju ugovora

On je prisustvovao potrpisivanju ugovora između grada Beograda i Simensa o postavljanju adaptibilnog zonskog sistema upravljanja saobraćajem na 322 beogradske raskrsnice sa semaforima. Ugovor je u ime grada Beograda potpisao gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.

 

Vesić je rekao da uspostavljanje ovog sistema znači da će 322 raskrsnice biti u jednom sistemu i da će se na njima dužina stajanja ili prolaza saobraćaja određivati softverski na osnovu gustine saobraćaja i tako kreirati „zelene talase”.

– Ovo je najmoderniji sistem upravljanja saobraćajem u svetu i u Beogradu će značajno smanjiti saobraćajne gužve kada čitav sistem za dve godine bude u punoj funkciji – kazao je Vesić.

– Beograd danas ima 650 semaforizovanih raskrsnica i njima se osim na četiri deonice upravlja ručno i po režimu koji je unapred utvrđen i koji se ne menja u odnosu na promenu stanja na ulicama. Od 2021. godine imaćemo 322 raskrsnice na kojima će softver na osnovu merenja gustine saobraćaja, satelitskim i putem kamera, određivati režim saobraćaja na semaforima. Primenom ovog sistema, gužve u saobraćaju će se biti manje za oko 15 odsto, za toliko se ubrzava vreme prolaska automobila kroz grad a smanjuje se i zagađenje u gradu – poručio je Vesić.

RepublikaFoto: BEOINFO

On je rekao da je ovo rešenje deo projekta "pametni grad" koji grad Beograd ubrzano priprema sa kineskom kompanijom Hjuavej o čemu će ugovor biti potpisan tokom jeseni ove godine, a koji će da omogući da kroz savremene tehnologije unapredimo kvalitet života građana u metropolama i da rešimo brojne izazove, poput saobraćajnih gužvi ili komunalnih problema. 

Vesić je najavio da Simensovo "pametno rešenje" za saobraćajne gužve radi tako što se primenjuje sistem za upravljanje saobraćajem po zonama, koji omogućava da se vozila usmeravaju u zavisnosti od gužvi, kao i da ima više zelenih talasa”.

– Reč je o trogodišnjem projektu, što znači da će 2021. godine Beograd imati zaokružen adaptibilni zonski sistem upravljanja saobraćajem na 322 raskrsnica sa semaforom, a vrednost ugovora je preko 2,8 milijardi dinara – rekao je Vesić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marija

26.09.2019 12:03

Vesić će i Siemens da pokvari.