Brojne osude incidenta: To u Beogradu nije smelo da se desi!

Autor:

Vesti

15.10.2019

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Incident koji se sinoć dogodio nakon promocije knjige Gorana Vesića, kada su ljudi okupljeni na protestu koji je organizovala Ðilasova Stranka slobode i pravde nasrnuli na Vesića, a njegova "Knjiga o Beogradu" zapaljena, izazvao je brojna reagovanja i zabrinutost zbog poruke koje ovaj incident šalje u našu društvenu stvarnost.

RepublikaFoto: facebook.com/Goran Vesić
Zapaljena knjiga Gorana Vesića

Tako sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl ocenjuje da se sinoć pred galerijom "Progres" dogodio nešto što u Beogradu nikada nije smelo da se desi, jer kako kaže, Vesić nije držao politički govor na mitingu, niti je nastupao kao zvaničnik grada, već je, dodaje, pričao o nečemu što je pisao u svojoj knjizi.

- I to nije činio sam, već u društvu uglednih ljudi, kolega, poznanika, prijatelja, koji su svojom voljom došli da ga slušaju i o njegovom pisanju diskutuju - naveo je Karl.

To što se dogodilo posle promocije je kukavički čin za glasnu moralnu osudu i jasnu zakonsku sankciju, rekao je Karl i upitao šta je sledeće u "nesrećnom nizu", u kojem su vređanje, organizovani dolazak pred Vesićev stan i paljenje knjige.

Radoslav Marjanović, zamenik šefa odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda kaže da je Dragan Ðilas sinoć poslao odlazećeg predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća, funkcionere opštine Stari grad i nekolicinu plaćenih aktivista i huligana da se ispred galerije „Progres" fizički obračunaju sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i nazvao to pokušajem linčovanja.

Podsetio je da je tome prethodilo više nasilnih incidenata, koje, kaže, po nalogu Dragana Ðilasa u kontinuitetu sprovodi Marko Bastać sa plaćenim huliganima koji su demolirali gradilišta, čupali saobraćajne znakove, nasilno upadali u Radio televiziju Srbije, pokušavali da nasilno upadnu u Skupštinu grada Beograda i da se fizički obračunaju sa opštinskim i gradskim odbornicima Srpske napredne stranke.

- Sinoćni incident koji se desio je najbolja potvrda da je jedina politika Dragana Ðilasa nasilje i da Ðilasova ideja o bojkotu doživljava krah, zbog čega funkcioneri i aktivisti Ðilasove stranke postaju sve agresivniji i destruktivniji, pa su u svom tom ludilu čak palili knjige baš kao što su nacisti spaljivali knjige u najmračnijem dobu prošlog veka - kaže Marjanović i dodaje da je uveren da će pristojna i moderna Srbija nedvosmisleno osuditi ovakvo necivilizovano ponašanje Ðilasovih plaćenik.

Za Zorana Adamovića, člana Veća Skupštine grada Beograda sinoćni događaj je dokaz da, kako kaže, Draganu Ðilasu i njegovim huliganima ništa nije sveto, pa čak ni kada se organizuje promocija knjige sa humanitarnim karakterom, skrećući pažnju da je novac od prodaje knjige "Moj Beograd" trebalonamenjen biolesnom dečaku.

To je, navodi, dokaz kako oni doživljavaju demokratiju, solidarnost, kulturu, i kako "Ðilas i njegovi poslušnici brinu o građanima, a pre svega kako brinu o deci."

Cela Srbija je mogla da vidi da u njima nema trunke ljudskosti, da ih ne zanima ničija dobrobit, već samo vlastita pohlepa i interes, rekao je on i dodao da je uveren da će "pristojna i moderna Srbija nedvosmisleno osuditi ovakvo necivilizovano ponašanje Ðilasovih plaćenika".

Incident ispred galerije Progres osudio je i predsednik GO SPS Beograda, Nikola Nikodijević, uz konstataciju da su "jurišnici okupljeni u Savezu za Srbiju, ispolji sinoć i novu fazu ekstremizma svojstvenog samo ideološki ostrašćenim nasilnicima".

Pozivajući na linč javnih ličnosti, izabranih predstavnika Grada Beograda, lideri Saveza za Srbiju i njihovi sledbenici ispoljili su primitivno ponašanje koje po svim civilizovanim pravilima zaslužuje da bude krivično gonjeno i osuđeno, poručio je Nikodijevića

Nedostatak održivih ideja i programa, izostanak podrške birača i njhihovo evidentno i nezaustavljivo klizanje u nasilje, naveo je on, samo će još više razotkriti pravo lice ovih avanturista i kvazi opozicionara.

Generalni sekretar Pokreta socijalista Predrag Vuletić povlaći paralelu između onih koji su, kaže, pljuvali po svetski priznatom književniku Peteru Handkeu i osporavali mu Nobelovu nagradu za književnost i onij koji su sinoć palili knjigu na Vesićevoj u promociji .

Kaže da su to jedni, te isti ljudi.

- Tu dileme nema, fašizam se pojavljuje u različitim oblicima - kaže on i poručuje da Pokret socijalista,kao stranka levice, ne sme dozvoliti da ostanemo gluvi i slepi na ovakve pojave.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Lela

15.10.2019 14:51

Svako normalan ce osuditi takav postupak tiranije od opozicije.

Miki

15.10.2019 15:28

Ovo sto se sinoc desilo je potpuno amoralni cin.

OM

15.10.2019 16:21

Ni život detata im nije drag, kad su spremni da spreče svaki način da sakupi sve više novca za ovo dete.

Jovana

15.10.2019 16:27

Dovoljno govori o ljudima kojima nije sveto dete i to bolesno.