Američki list preporučuje turistima našu prestonicu: Njujork tajms nahvalio Beograd!

Autor:

Vesti

25.11.2019

06:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bogata srpska kuhinja i raznovrsni klubovi i kafići samo su polazna tačka za boravak u ovom gradu na Balkanu gde istorija čeka iza svakog ćoška, piše u tekstu američkog Njujork tajmsa o Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug
Beograd je omiljeno mesto turista

Dok turisti preplavljuju evropske gradove, kao što su Barselona, Venecija i Dubrovnik, srpska prestonica se tiho preoblikuje u veoma zabavnu i predusretljivu metropolu na Balkanu, navodi se u opširnom tekstu lista pod nazivom "36 sati u Beogradu" u odeljku putovanja.

Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti su nedavno ponovo otvoreni posle dugotrajnih obnova. Sada žitelji nekadašnje jugoslovenske prestonice čekaju da svet pronađe najkraći put do ovog pristupačnog i prijateljskog grada, koji ima toliko mnogo da ponudi, piše američki list.

Autor teksta boravak u Beogradu počinje u petak posle podne, završava u nedelju, a za svaki dan navodi nekoliko mesta koje treba posetiti. To su između ostalog, Narodni muzej, Muzej Jugoslavije, Kalemegdan, kao i nekoliko restorana sa ukusnom hranom po njegovom izboru, koktel-barovi, kafići, klubovi...

RepublikaFoto: pixabay.com
Kalemegdan

Autor ističe Narodni muzej, koji je, kako navodi, smešten u doteranoj neoklasičnoj zgradi na tri sprata i izlaže veličanstvena dela, uključujući predmete iz rimskog perioda iz cele Srbije, slike majstora, kao što su Tintoreto, Mone i Renoar, i radove jugoslovenskih slikara i vajara iz 20. veka, među kojima su Marko Murat, Nadežda Petrović i Ivan Meštrović.

Muzej Jugoslavije takođe se našao među beogradskim ustanovama kulture koje treba posetiti. U sklopu muzeja nalazi se i Titov grob, piše autor i dodaje da posetioci mogu da vide i kolekciju poklona koje je Tito primio od svetskih lidera i javnih ličnosti, među kojima je kamen sa Meseca, koji mu je poklonila posada Apola 11.

Nezaobilazna lokacija za sve posetioce Beograda, pa i za izveštača Njujork tajmsa je Kalemegdanska tvrđava. U tekstu se navodi da je tu Beograd rođen i da je prijatno mesto za nedeljnu šetnju, sa kojeg se širi pogled na ušće Save u Dunav.

Kao mesto za fotografisanje preporučuje plato kod Pobednika, kako kaže, spomenika podignutog 1928. godine kao spomen na pobedu Srba nad Osmanlijama i Austrougarskim carstvom u Prvom svetskom ratu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Srpska kuhinja je raj za strance

Kada je reč o gastronomiji, kuvari, kako se navodi, kreativno pripremaju srpsku kuhinju. On navodi da nostalgični Njujorčani mogu da naruče omlet sa slaninom i sirom ili odličan jagnjeći hamburger, ali da bi posetioce možda više zanimala balkanska jela, kao što su grilovani miročki sir sa senfom i medom, laki i sočni ćevapi od jagnjetine umesto uobičajene govedine ili teleći jezik sa cveklom.

22 vrste rakije

I u ovom tekstu kao nešto karakteristično pominje se rakija.

On dodaje da je probao domaću rakiju koja je ležala u buradima i do 10 godina, kao i da se, pored šljivovice, mogu naći još 22 vrste rakije, od dunje, jabuke, kajsije...

Kada je u pitanju balkanska kuhinja, autor preporučuje čitaocima da probaju suve šljive rolovane u slanini, kobasice iz Slavonije, gulaš iz Vojvodine i sireve iz cele Srbije, kao i šopsku salatu.

Još jedna preporuka je i tradicionalni balkanski specijalitet pljeskavica, a kako kaže, najbolja je servirana sa ajvarom i kajmakom. U tekstu je pažnja posvećena i zabavi, pa se preporučuju klubovi gde ima žive svirke.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading