Srpski telegraf isterao ustašu iz Beograda! Evo kako će se sada zvati ulica u Železniku

Autor:

Vesti

29.11.2019

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da nije bilo Srpskog telegrafa, ulica ustaše Emila Perška bi opstala u Beogradu! Na sreću, grad Beograd reagovao je na naše pisanje i ova ulica u Železniku biće preimenovana u Taraišku!

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ/wikimedia.org/fotomontaža
Tekst potpisa

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda odmah je usvojila predlog za hitnu izmenu naziva i o tome će već danas odlučivati odbornici Skupštine grada.

- U saradnji sa opštinom Čukarica, na čijoj teritoriji se nalazi ova ulica, a na osnovu dostavljene inicijative građana, ulica će biti preimenovana u Taraišku - kažu u gradskoj upravi i dodaju da se u obrazloženju inicijative građana navodi da je Taraiš deo naselja u Železniku, u čijoj se blizini i nalazi predložena ulica koja bi ponela to ime.

Ovo zamešateljstvo odmah su iskoristili pojedini opozicionari da po društvenim mrežama dobro opletu po Skupštini grada iako zvaničnici tvrde da je ovaj predlog razmatran i usvojen iz rezervnog fonda naziva trgova i ulica, koji se prenosi s komisije na komisiju, te da ne postoji ni mogućnost da se utvrdi ko je i kada podneo inicijativu.

Podsetimo, Srpski telegraf nedavno je ukazao na skandaloznu činjenicu da je deo Ulice Stevana Filipovića u Železniku poneo ime Emila Perška, nekadašnjeg zvaničnika režima NDH.

Taraiš, po kome će ulica sada dobiti naziv, deo je naselja u Železniku

U obrazloženju te odluke navedeno je da je Perška ulicu u srpskoj prestonici zaslužio kao zvezda jugoslovenskog fudbala između dva rata, ali nigde nije pomenuto da je on predvodio pobunu 1918. u Zagrebu protiv ujedinjenja SHS, da je posle žestokih političkih zbivanja postao državni neprijatelj broj jedan, kao i da je bio vatreni pristalica ustaškog pokreta, zbog čega je posle oslobođenja 1945. izgubio glavu na ulicama Zagreba.

Kako stoji u dopisu koji nam je poslao grad nakon našeg pisanja, ali i interesovanja građana, zajedno sa Ministarstvom lokalne uprave i državne samouprave, koje je prethodno dalo saglasnost na imenovanje ulice po Perški, ustanovljeno je da je došlo do propusta, odnosno da su naknadnom proverom biografskih podataka za predloženi naziv ulice utvrdili da je on u suprotnosti sa odredbama člana 94 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Ko je bio Emil Perška (1897-1945)

Foto: wikimedia.org
Emil Perška

- Borac za hrvatsku državu, predvodnik pobune 1918. u Zagrebu

- Igrao je na prvoj utakmici Kraljevine SHS (olimpijski turnir 1920)

- U najvećem delu karijere nosio dres Građanskog iz Zagreba

- Za reprezentaciju Zagreba od 1920. do 1929. odigrao 32 utakmice

- Za ligu SHS odigrao 14 utakmica

U skladu sa tim se ušlo u proceduru za hitnu izmenu naziva ulice. I meštanima ove ulice nije bilo baš pravo kad su saznali ko je zaista bio Emil Perška. - Sve je moguće, pa i da se dičimo imenom ubice Srba - prokomentarisao je Petar Đunisijević.

A Srećko Aćimović je bio odlučan da nema šanse da mu neko nametne ustaško ime ulice u kojoj godinama živi. - Niko ne želi da živi u ulici koja nosi naziv po zločincu koji je bio protiv Srba, na strani Hrvata - naveo je on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading