Obračun oko "Pobednika": Božović: Tražio sam dokumentaciju na uvid; Vesić: Neka sve proveri, on je izgleda "stručnjak"

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

10.01.2020

20:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanik DS Balša Božović zatražio je uvid u konzervatorsku i foto dokumentaciju vezanu za restauraciju "Pobednika" kako bi je prosledio stručnim licima, a veoma brzo stigao mu je odgovor zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Spomenik "Pobednik"

- Zatražio sam od direktorke Zavoda za zaštitu spomenika, konzervatora, vajara i fiziko-hemičara koji rade na restauraciji da mi, pre svega zbog zainteresovane i prilicno zabrinute javnosti, dopuste uvid u dokumentaciju - naveo je Božović u saopštenju.

On je "ocenio da je Vesić izneo nekoliko podataka za koje nije stručan i nekoliko paušalnih ocena koje niko ko se bavi ovim poslom nije razumeo".

Nedugo zatim zamenik gradonačelnika Goran Vesić je izjavio "da se nada da će direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Olivera Vučković dozvoliti Balši Božoviću da pogleda stručnu dokumentaciju u vezi sa restauracijom Pobednika".

- Ja je nisam tražio, jer sam laik i verujem stručnjacima. Ali zato je Božović stručan pa će sve to da proveri - napisao je Vesić na svom Fejsbuk profilu.

RepublikaFoto: Republika
Goran Vesić

On je dodao da u stručnoj dokumentaciji piše sve što treba.

- Ali ne piše ono najvažnije. Nema odgovora na pitanje kako je to sada Beograd odvojio 200.000 evra za restauraciju "Pobednika", a dok je Božović bio na vlasti spomenik se urušavao. Tako je i kada je u pitanju Malo stepenište, Velike stepenice, plato oko "Pobednika", Damad ali-pašino turbe, česma Mehmed-paše Sokolovića, Zindan kapija, kapija Karla Šestog" - rekao je Vesić.

On je dodao i da će statua Ivana Meštrovića biti vraćena na Beogradsku tvrdjavu na Sretenje.

- Nema za vas veće kazne. Jer kada restauriran "Pobednik" bude vraćen na postament to će biti vaš najveći poraz - zaključio je Vesić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
BozaB

10.01.2020 21:47

Ko je Balsa Bozovic da trazi dokumentaciju grada Beograda?

arkan

10.01.2020 22:13

balsa Bozovic se jedino razume u lazi i prevare, kao i cela njegova opozicija...

Odgovori 11 0
helo

10.01.2020 22:14

Balsa bozovic je jedan manipulator...

Odgovori 11 0
Sale

10.01.2020 23:32

Balša bolej da je ćutao, kada sve bude gotovo ispašće još više smešan.

Odgovori 11 0