Vratio se na presto: Pobednik opet posmatra Beograd!

Autor: b92.rs, republika.rs

Vesti

14.02.2020

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle nešto više od pet meseci Pobednik se vraća na postament na platou Gornjeg grada i opet će ovaj simbol Beograda krasiti Kalemegdan.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Goran Vesić i gradonačelnik Zoran Radojičić

Oko javnosti budno je pratilo skidanje spomenika i njegovu rekonstrukciju, a brojni komentari na njegov "nov" izgled svih ovih meseci nisu izostali. Najčešći su bili oni da mu je izmenjen "lični opis". Građani su baš zato, juče od 10 do 16 sati imali priliku da budu "oči u oči" sa Pobednikom i uvere se koliko je i da li je bilo na njemu promena.

- Posle toliko godina, renoviran, obnovljen spomenik Pobednika se vraća na plato i na postament. Stvarno je divan i simbol Beograda, svojom lepotom i gracioznošću, kada čovek ovako blizu spomenika prođe, kada ga pogleda zrači tom nekom energijom i simbolikom, koju Beograd nosi. Sigurno da je za svakog Beograđanina važan ovaj simbol i iskreno se nadam da će posle ovog renoviranja narednih 100 godina i dalje biti i gledati prema Beogradu i Beograđanima. On sa jedne strane dostojanstveno nadgleda sve ono što radimo, a sa druge strane šalje i tu poruku Beograda koji gleda u bolju budućnost -  rekao je okupljenim novinarima gradonačelnik Beograda Zoran radojičić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Postavljanje Pobednika

- Sve je proteklo onako kako smo i planirali. Nismo imali neke velike prepreke u radu, nije bilo mnogo nekih nepredviđenih okolnosti, tako da su svi segmenti radova izvršeni u planiranom roku, pa tako i ovaj sam termin vraćanja skulpture je onako kako smo i planirali u tom vremenu -  rekla je arhitekta Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda Nevenka Novaković, te za B92 dodala:

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Postavljanje Pobednika

- I dalje imamo tremu i bićemo u potpunosti sigurni da je sve kako treba onog momenta kada spomenik bude na postamentu -.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Postavljanje Pobednika

Istakla je da je bila velika čast i odgovornost raditi na projektu rekonstrukcije Pobednika.

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Radovi na rekonstrukciji i restauraciji su počeli 02. septembra 2019. godine.

 

 

Bronzana skulptura je demontirana 10. oktobra 2019. godine i odneta u atelje vajara Zorana Кuzmanovića gde su preuzeti kompleksni radovi na restauraciji. U međuvremenu su završeni radovi na statičkoj sanacija temelja spomenika i konzervatorsko restauratorski radovi na stubu i postamentu. Кrajnji rok za završetak svih radova je početak marta 2020. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading