(FOTO) U Železniku otvoren dnevni centar i klub za stara lica

Autor: Republika

Vesti

08.03.2020

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Železniku danas je otvoren dnevni centar i klub za starija lica "Olga Ðurić", a tim povodom zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da ovaj događaj, otvaranje 31. takvog kluba u Beogradu, govori o zrelosti srpskog društva - da brine o svojim najmlađim i najstarijim sugrađanima.

RepublikaFoto: Republika
Otvaranje centra za stara lica u Železniku

- Danas smo otvorili 31. klub za seniore u Beogradu. U poslednih šest godina otvorili smo deset novih i u okviru ove usluge dnevnih klubova za boravak seniora imamo skoro deset hiljada lica - rekao je Vesić.

Ocenio je da je ovo prilika da se pokaže na licu mesta šta se radi kada je u pitanju zaštita najugroženijih grupa stanovništva, najmlađih i najstarijih.

- Mi se kao grad Beograd odgovorno odnosimo prema najstarijima - rekao je Vesić i izrazio zahvalnost gradskoj opštini Čukarici i gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu što su uložzili napor da građani u Železniku, kao i drugi delovi grada, dobiju svoj klub za seniore.

Vesić je ovom prilikom čestitao svim ženama 8. mart - Međunarodni dan žena, i poručio da je ovo veliki praznik kada društvo treba da se podseti šta čini za prava žena.

- Poslednjih nekoliko godina su učinjeni veliki napori, žene su efikasno zaštićene novim Zakonom protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, što je inače tek tada pokazalo koliko je taj problem bio prisutan u našem društvu - kazao je Vesić.

RepublikaFoto: Republika
Goca Tržan

On je takođe podsetio da je nedavno Skupština Srbije usvojila novi zakon koji obezbeđuje da 40 odsto žena bude na svim izbornim listama.

- Mi smo zemlja koja ima premijerku, mi smo zemlja u kojoj se žene nalaze na mnogim važnim položajima - kazao je Vesić, ali je dodao da to ne znači da je posao završen i da je postignuta puna ravnopravnost žena u društvu.

- Svaki 8. mart treba da bude vreme kada treba da se podsetimo šta smo uradili i da sebi damo zadatke šta ćemo uraditi do sledečeg 8. marta. Zato je ovaj praznik važan i zato je važno čestitati ženama 8. mart i podsetiti se šta treba da se uradi kako bi oni zaista bili ravnopravni u našem društvu - zaključio je Vesić na svečanosti povodom otvaranja novog dnevnog kluba za starija lica u Železniku.

Predsednik gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić kazao je da je reč o klubu koji će omogučiti svim sugrađanima da se lepo druže i borave u ovom lepom i predivnom prostoru.

- Pored druženja, ovde treba da se održavaju razne manifestacije poput izložba slika, pesničke večeri, književne večeri - kazao je Kolarić i naglasio da bez podrške grada Beograda ovo ne bi bilo urađeno.

- Kao što naš predsednik Aleksandar Vučić brine o svakom delu Srbije, naš je zadatak da brinemo u svakom delu naše opštine. Brinućemo i nastavićemo ovo da radimo i u rubnim delovima naše opštine - naglasio je Kolarić i dodao da će nastaviti da asfaltiraju ulice, uređuju vrtiče, škole, domove zdravlja.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da se 31. klub za penzionere, koji je otvoren danas u Železniku, zove po jednoj ženi, Olgi Ðurić.

RepublikaFoto: Republika

- U narednom periodu nastavljamo sa odgovornom socijalnom politikom, sa otvaranjem novih klubova za penzionere jer to je ono što naši građani žele od nas a mi smo servis građana i odgovaramo na njihove zahteve - kazala je Stanisavljevićeva.

Podsetila je da je ovaj klub nastao na inicijativi najstarijih građana sa ovog područja koji su želeli da imaju jedno mesto koje će biti samo za njih.

- Sledeći klubovi gde ćemo se svi zajedno družiti su 32. klub na Banjici i onda 33. klub u Mirijevu. Nastavljamo sa odgovornom socijalniom politikom prema našim najstarijim sugrađanima i sugrađankama zato što u Beogradu živi više žena nego muškaraca i naravno borimo se za punu rodnu ravnopravnost u našem društvu - naglasila je gradska sekretarka.

Direktor Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević rekao je da će klub u Železniku biti mesto za fino i toplo druženje koje će omogučiti da se seniori vide u punom sjaju.

Dimitrijević je u ime Gerontološkog centra Beograda zahvalio što postoji uspešna i plodonosna saradnja s gradom Beogradom i sa svim drugim prijateljima u realizaciji sličnih projekata u interesu svih građana.

Estradna umetnica Goca Tržan rekla je da je veoma utešno to što neko misli i na starija lica, i poručila je pristunima da nastave sa njihovim aktivnostima.

Na otvaranju novog kluba za starija lica u Železniku nastupila mešovita grupa pevača “Ima dana” koja je otpevala pesme "Oro se vije" i "Ovo je Srbija".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading