OTKRIVAMO zašto je Beograd jutros bio najzagađeniji grad na svetu!

Autor:

Vesti

27.03.2020

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sajtu gradskog zavoda za javno zdravlje Beoko 27.marta je izašlo upozorenje da je vazduh u Beogradu jako zagađen, dok se na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine mogao naći podatak da je zagađenje u Beogradu, u opštini Stari Grad 387 PM10 čestica.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Zagađenje vazduha u Beogradu

Saveti stručnjaka su da se u momentima ovako visoke koncentracije suspendovanih čestica, poznatih i kao ubice iz vazduha, mora izbeći sva fizička aktivnost napolju, a boravak na otvorenom smanjiti na minimum. 

Beograd je u 10 sati ujutru bio obeležen ljubičastim nivoom zagađenja, što znači da je kvalitet vazduha izuzetno nezdrav i da može da izazove ozbiljne zdravstvene tegobe i kod zdravih osoba, a naročito kod osetljivih grupa, u koje spadaju stari, deca, kao i osobe sa oboljenjima srca i pluća. 

Uplašeni građani su se odmah oglasili na društvenim mrežama, izražavajući zabrinutost, naročito zbog ubeđenja da ovo zagađenje može negativno uticati  na aktuelnu borbu sa koronavirusom.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan za naš sajt je potvrdio da je došlo do zagađenja i objasnio o čemu se radi.

- Razgovarao sam sa stručnjacima i objasnili su mi da je u pitanju reemisija najsitnijih čestica koje su se spustile na zemlju  zajedno sa padavinama, odnosno snegom i kišom prethodnih dana. U međuvremenu se zemlja osušila, dunuo je vetar i podigao te čestice što je dovelo do zagađenja vazduha – kaže ministar Trivan.

Stručnjaci objašnjavaju da najnovije zagađenje nema veze sa drastično smanjenim saobraćajem u gradovima i da će trajati sve dok bude duvao vetar, odnosno najkasnije do subote kako predviđaju meteorolozi.

- Zdravstveni radnici upozoravaju da ove čestice mogu da utiču na kapacitet pluća. S obzirom na to da se borimo protiv KOVID-19 lekari preporučuju da se što manje izlazi iz kuće i boravi na otvorenom dok ne dođe do pročišćenja vazduha – poručio je ministar Trivan.

 

Foto: Printskrin: iqair
Statistika od jutros

Kako ističe svi relevantni podaci kada je u pitanju zagađenje vazduha u Srbiji može se naći na sajtu agencije za Zaštitu životne sredine gde se vrši neprekidan monitornig kvaliteta vazduha u Srbiji. 
Ne tako davno, u januaru, Beograd se gušio u smogu, tada je bio označen petim stepenom zagađenja, to su registrovala tri merna mesta u Beogradu i tri u Pančevu. Jednako alarmantna situacija u januaru bila je i u Novom Sadu, Smederevu i Nišu. 

PM čestice od 10 mikrometara predstavljaju spoj dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. Kad udisanjem stigno do pluća nastanjuju se u njihovim najdubljim delovima i izuzetno su opasne, jer uzrokuju razboljevanje pluća, ponekad moždani i srčani udar.

U Srbiji godišnje, prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije, umre 6000 ljudi od bolesti izazvanih lošim kvalitetom vazduha.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading