(FOTO) POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK ĆIRILU I METODIJU! Nikodijević: Jedni od retkih koji se slave u čitavom slovenskom svetu!

Autor: beograd.rs, Republika

Vesti

24.05.2020

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević danas je položio venac povodom Dana slovenske pismenosti i kulture na spomenik Ćirilu i Metodiju u istoimenom parku.

RepublikaFoto: beograd.rs
Polaganje venaca na spomenik

On je podsetio da je 2019. godine na inicijativu Skupštine Grada, 24. maj kao dan slovenske pismenosti i kulture, proglašen kao državni praznik i u Srbiji.

– Ovo je dan koji se obeležava u znak sećanja dolaska Ćirila i Metodija u Veliku Moravsku 863. godine. Sa njihovim dolaskom počinje opismenjavanje i širenje kulture među slovenskim narodima. Njihov značaj je izuzetan, počev od prvog slovenskog pisma glagoljice, pa do prevođenja crkvenih knjiga i bogosluženja sa grčkog na slovenske jezike – rekao je Nikodijević i dodao da si oni imali doprinos u približavanju vere slovenskim narodima.

Osvrćući se na istorijski značaj koji su ostavili na slovensku kulturu i pismenost, on je izrazio zadovoljstvo što je Srbija prihvatila da obeležava ovaj dan kao svoj nacionalni praznik.

– Ćirilo i Metodije su jedni od retkih koji se slave u čitavom slovenskom svetu. Današnja slika ambasadore svih slovenskih zemalja na jednom mestu je impozantna – zaključio je Nikodijević i zahvalio se svima koji su se odazvali i učestvovali u obeležavanju današnjeg praznika.

Vence su položili i predstavnici ambasada Rusije, Bugarske, Belorusije, Hrvatske, Češke, Slovačke, Makedonije, Slovenije, Poljske i Udruženje književnika Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading