Ponovno uspostavljanje usluge dnevnog boravka dece i omladine ometene u razvoju od 1. juna

Autor: beograd.rs, Republika

Vesti

25.05.2020

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preduzeli smo sve mere iz naše nadležnosti, a u skladu sa odlukama i instrukcijama nadležnih organa, kao i preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, kako bi Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju ponovo počeo da pruža uslugu od 1. juna, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević na današnjem sastanku sekretarijata i ovog centra.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Nataša Stanisavljević

Stanisavljevićeva je istala da nadležni sekretarijat postupa u skladu sa odlukama i instrukcijama nadležnih organa, kao i preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, a sve u cilju sprečavanja i suzbijanja širenja koronavirusa.

– Uzimajući u obzir specifičnosti populacije koja koristi uslugu dnevnog boravka, tokom trajanja vanrednog stanja obustavljena je njena realizacija u skladu sa nalogom Kriznog štaba za vanredne situacije, a u cilju zaštite naših korisnika i njihovih porodica. S obzirom na to da je ukinuto vanredno stanje, kao i da postepeno dolazi do ublažavanja mera zaštite od virusa, javila se potreba za ponovnim uspostavljanjem usluge "dnevnog boravka" – rekla je ona.


Na sastanku, koji je održan u prostorijama Gradske uprave Grada Beograda, ustanovljeni su svi neophodni koraci i dogovorene sve mere koje je potrebno sprovesti za nesmetano pružanje usluge, počev od 1. juna.

– U skladu sa Uputstvom za primenu mera u ustanovama za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, otvaranje objekata dnevnih boravaka Centra se sprovodi po fazama. Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju sačinio je Plan mera za fazno uvođenje usluge "dnevnog boravka". Takođe, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sukcesivno vrši dezinfekciju svakog objekta u okviru ovog centra, kako bi bili ispunjeni svi uslovi za nesmetani rad – navela je Stanisavljevićeva.

Gradska sekretarka je naglasila da Sekretarijat za socijalnu zaštitu prati i adekvatno odgovara na potrebe osoba sa smetnjama u razvoju, analizirajući potrebe korisnika u saradnji sa udruženjima roditelja.

– Nastojaćemo da razvijamo dnevne usluge socijalne zaštite, jer su to usluge koje pružaju podršku porodici i omogućavaju ostanak korisnika u porodičnom okruženju – poručila je ona.


U prvoj fazi, prijem korisnika biće moguć samo uz potvrdu poslodavca koja dokazuje da roditelji/zakonski zastupnici poslove moraju da obavljaju u sedištu ili drugim poslovnim i organizacionim jedinicama poslodavca sa kontaktom poslodavca, a u svim drugim slučajevima preporučuje se da korisnik ostane kod kuće.

Rad u ustanovi će se organizovati na način da u objektu bude najmanji mogući broj zaposlenih u isto vreme, koji će omogućiti neometanu organizaciju rada. Sprovešće se edukacija zaposlenih i roditelja o značaju i načinu primene mera prevencije, kao i značaju praćenja zdravstvenog stanja.

Svi zaposleni će biti obavezani da se striktno pridržavaju svih preporuka vezanih za prevenciju bolesti Kovid-19.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu je obezbedio zaštitnu opremu (maske, rukavice, vizire, jednokratne mantile...), beskontaktne toplomere i dezobarijere za svaki objekat, kao i sredstva za dezinfekciju objekata. Svi zaposleni će nositi radnu uniformu, obuću namenjenu za nošenje samo u dnevnom boravku, masku, rukavice i ostalu zaštitnu opremu. Prijem korisnika u dnevni boravak vršiće se samo uz potvrdu izabranog lekara da je korisnik zdrav.

Naredne faze se planiraju u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije i nadležnih epidemioloških službi.

Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju ponovo počinje sa radom od 1. juna, i to je ustanova socijalne zaštite koja nastoji da uslugom dnevnog boravka odgovori potrebama dece, mladih i odraslih sa intelektualnim teškoćama, autizmom, višestrukim smetnjama u razvoju, kao i fizičkim i senzornim oštećenjima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading