Mali: Saradnja Beograda i Sarajeva lokomotiva razvoja odnosa Srbije i Bosne

Autor: Tanjug

Vesti

30.10.2017

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević primili su danas u Starom dvoru delegaciju Grada Sarajeva predvođenu gradonačelnikom Abdulahom Skakom.

RepublikaFoto: BEOINFO
Delegacija Sarajeva u Starom dvoru

Siniša Mali je izrazio veliko zadovoljstvo susretom sa sarajevskim kolegom i razgovorima o velikom broju tema od značaja za građane Beograda i Sarajeva. On je istakao da Srbija i Bosna i Hercegovina treba da budu faktori stabilnosti i mira u regionu i da je put ka tome dobra saradnja Beograda i Sarajeva.

– Mislim da smo u jednoj veoma kvalitetnoj atmosferi identifikovali veliki broj projekata i aktivnosti na kojima ćemo raditi u narednom periodu. Bosna i Hercegovina je najvažniji spoljnotrgovinski partner Republike Srbije, naša spoljnotrgovinska razmena je 1,5 milijardi evra, ali hoćemo da glavni gradovi, Sarajevo i Beograd budu pokretači i lokomotive daljeg razvoja i odnosa naše dve zemlje. Sledeće nedelje biće održana konferencija Beogradski investicioni dani i pozvao sam svog sarajevskog kolegu da bude prisutan kako bi Sarajevo predstavilo svoje potencijale velikom broju investitora koji će tada biti u Beogradu – rekao je Siniša Mali.

On je naglasio da Grad Beograd ima veliko iskustvo s obzirom na javno-privatno partnerstvo koje je vezano za deponiju Vinča, kao i javno-privatno partnerstvo po pitanju prevoza i najavio projekte vezane za izgradnju četiri podzemne garaže.

Mali je istakao da i u oblasti turizma postoje velike mogućnosti za saradnju. 

– S obzirom da naše dve zemlje iz godine u godinu imaju sve veći broj turista, cilj nam je da kao region nastupimo zajedno kako bismo privukli što veći broj turista iz Kine koji žele da vide Sarajevo. U tom smislu smo razgovarali i o mogućnosti za produženje linije Peking–Prag–Beograd i do Sarajeva, o ćemu ćemo razgovarati i sa našim partnerima iz Kine – rekao je Mali, dodavši da korist može da bude obostrana i na zajedničkim sajmovima turizma.

On je najavio i da će u narednih nekoliko meseci Beograd biti domaćin predstavi koja će biti organizovana zajedno sa Gradom Sarajevom. 

RepublikaFoto: BEOINFO
Tekst potpisa

– Bićemo gosti i 9. maja sa Beogradskom filharmonijom kada će Sarajevo proslavljati Dan pobede. Sarajevo će takođe biti domaćin Olimpijade mladih i mi ćemo potpisati zajednički protokol sa Istočnim Sarajevom i sa Sarajevom kako bi Grad Beograd pomogao i bio deo tog projekta. Beograd ima veliko iskustvo u organizovanju sportskih manifestacija i mislim da tu možemo mnogo da pomognemo – kazao je Siniša Mali.

Gradonačelnik Beograda kazao je da u oblasti saradnje sa mladima IT park na Zvezdari predstavlja primer kako mladi mogu da ostvare svoje ideje u svojoj zemlji. 

– Taj primer ćemo podeliti sa Sarajevom i videti kako možemo da učestvujemo i na njihovim sajmovima koji su vezani za mlade i start-apove, da im prenesemo naša iskustva u oblasti podsticaja zapošljavanja, Bg prakse, stipendija, kao i o drugim načinima za podsticanje privrednog razvoja što može da koristi mnogim drugim gradovima – kazao je Siniša Mali, poželevši delegaciji Grada Sarajeva da se u Beogradu oseća dobrodošlom i kao kod svoje kuće.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je da je današnji susret početak stvaranja dobrih odnosa između dva grada, te da je stabilnost dve države od izuzetnog značaja za čitav region. Sastanak nije bio samo kurtoazan, već radan i kvalitetan, ocenio je Skaka.

– U fokusu nam je turizam. Sarajevo je prepoznat kao atraktivna turistička destinacija i dogovorili smo uzajamnu promociju dva grada, ali i zajednički nastup kako u Evropi tako i u svetu – rekao je gradonačelnik Sarajeva.

On je dodao da je Beograd na najbolji način i kvalitetno započeo realizaciju brojnih projekata javno-privatnog partnerstva i izrazio uverenje da će taj primer u skorije vreme slediti i Sarajevo. Najavljena je i sportska i kulturna saradnja, a Skaka je zaključio da će se odnosi Beograda i Sarajeva graditi „s pogledom u budućnost”, što će svima biti podstrek da rade još bolje. 

Sastanku sa predstavnicima Grada Sarajeva prisustvovali su i glavni urbanista Milutin Folić, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, načelnica Gradske uprave Grada Beograda Sandra Pantelić, gradska sekretarka za informisanje Mirjana Pavičić, sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, sekretar za privredu Milinko Veličković i direktor TOB-a Miodrag Popović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading