JANKOVIĆ NE DA IZBORNI BARJAK ĐILASU

Autor: novosti.rs

Vesti

21.11.2017

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako opozicija nastavlja dogovore o zajedničkom nastupu, pojavili se novi problemi. Naime, lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković brine da bi Đilas, u slučaju uspeha, mogao da mu "pokupi" članove.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Trka za izbore se nastavlja

Posle odluke naprednjaka da se u martu glasa samo za Beograd, intenzivirani su pregovori da Pokret slobodnih građana i Narodna stranka podrže Dragana Đilasa u trci za gradonačelnika, ali se pojavio ozbiljan problem kad je reč o postizbornoj taktici.

Naime, Saša Janković i Vuk Jeremić spremni su da prepuste izborni barjak Đilasu, ali u njihovim taborima postoji bojazan da bi u slučaju dobrog rezultata bivši gradonačelnik mogao da "prisvoji" sve zasluge za uspeh, krene u formiranje svoje stranke i praktično "usisa" PSG i Narodnu stranku, odnosno da pokupi njihove članove.

Zato je sad ključno pitanje: kako skrojiti zajedničku listu i napraviti dogovore koji bi i jednoj i drugoj strani dali garancije da će se fer saradnja nastaviti i posle izbora.

U ovom bloku "viđen" je i Borko Stefanović i njegova Levica Srbije, dok SDS Borisa Tadića takođe šalje signale Jankoviću da su spremni na saradnju, ali odgovora iz PSG još nema.

RepublikaFoto: Tanjug
Mogući rivali

S druge strane, u "Đilasovu kolonu", bar, kako sada stvari stoje, neće stati demokrate, koje su za to da na izborima za glavni grad imaju svog kandidata, najverovatnije predsednika stranke Dragana Šutanovca. Razgovori između njega i Jankovića potpuno su zamrli, a odnosi PSG i DS dodatno su zategnuti prošle nedelje, nakon gafa sa zahtevom za prisustvo posmatrača OEBS, kada su u Pokretu zaboravili da ga na vreme dostave demokratama na potpis.

Za razliku od udaljenih pozicija, kad je reč o eventualnom zajedničkom nastupu, stavovi opozicije kada je reč o vanrednim izborima zajedno sa beogradskim, mnogo su bliži. Deo opozicionih poslanika ocenio je juče u Skupštini Srbije da Glavni odbor SNS "nije stavio tačku" na odluku o tome da li će na proleće biti samo redovni lokalni izbori u Beogradu ili će uslediti i vanredni parlamentarni.

U DSS, kako saznaju Novosti, blizu su odluci da sami izađu na beogradske izbore i da kandidat za gradonačelnika bude lider Miloš Jovanović. On, za "Novosti", kaže da su "na stolu sve opcije, pa i ova":

- Međutim, od toga je sada važnije da vidimo kakvi će biti izborni uslovi, ali i da pratimo na koji način će se odvijati važni politički procesi koji se tiču KiM, promene Ustava ili vanrednih parlamentarnih izbora koji bi mogli da promene prirodu izbora u prestonici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (38)

Loading
Olivera

21.11.2017 13:04

Ne zna se koji je gori od njih dvojice.Dzaba se svadjaju.

Ficko Micko Dicko

21.11.2017 13:13

Sasa Jankovic nikad nije umeo sa nekim lepo da eazgocara,sve je to moralo kroz svadju.

Ivanitza

21.11.2017 13:14

Strah zbog ličnih koristi je prevelika da je to u opoziciji postala svakodnevna stvar.

Vacko

21.11.2017 13:15

Neka se ne selkira neće pobediti ni jedan ni drugi .Neka mirno spava .