OPREZ! DIVLJI TAKSISTI HARAJU BEOGRADOM: Vožnju naplate triput skuplje

Autor:

Vesti

01.02.2018

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pazite kada zaustavljate taksi ispred "Ušća", "Delta sitija", na Terazijama ili kod aerodroma jer je velika šansa da vas prevare takozvani regularni divljaci. U to se uverio i jedan Beograđanin koji je na Tviteru upozorio tržni centar "Ušće" na kriminal koji se dešava ispred njihovih vrata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Da li znate da taksisti parkirani ispred vašeg centra deru kupce. Sa Čukaričke padine taksi nam je naplatio 680 dinara. Iz "Ušća" nas je vratio taksi za 1.860 dinara - napisao je ozlojeđeni Beograđanin.

6.500 taksista ima u Beogradu

Prema procenama stručnjaka, Beogradom ordinira više od 500 divljaka, ali i samostalnih taksista sa dozvolama koji ne posluju po zakonu.

Zlatan Zlatković iz Beogradskog taksija kaže da su divlji taksisti već dugo ogroman problem, ali da se pojavila i nova kategorija divljaka.

- Divlji taksisti ne koriste taksi stanice. Oni koji stoje na stanici, a varaju građane, jesu taksisti koji imaju dozvole za taksiranje, ali ne poštuju pravila. Oni ne uključuju uvek taksimetar, a ako ga koriste, koriste onaj baždareni koji kuca znatno brže nego regularni. Ti taksisti će često da voze na pogodbu, a građani najčešće vožnju plate više nego što bi trebalo - kaže Zlatković.

On objašnjava da ovi taksisti žrtve vrebaju ispred "Ušća" i "Delta sitija", na Terazijama, na Slaviji, na Trgu republike i ispred aerodroma.

Prevare
Taksimetar ima turbinu
Nema radio-stanice
Ne postoji TX na tablicama
Krov sa belim ili crnim oznakama
Prelepljivanje tarife crnim selotejpom

Osim preko turbine koja ubrzava taksimetar, taksisti nas varaju i prelepljivanjem crnim selotejpom brojke koja pokazuje vrstu tarife. Taksimetar se namesti na treću, najskuplju, a onda preko pola te digitalne brojke vozač zalepi flaster, pa se mušteriji iz daleka čini da je to broj jedan "1".

500 taksista ne radi po zakonu

- Na tu prevaru treba posumnjati kada je taksimetar skoro skriven, odnosno kada se nalazi pored menjača - kažu u servisu za automobile.

Ako putnik smatra da je cena viša od realne treba da zatraži račun od taksiste. Ukoliko mu taksista ne izda račun, putnik nije dužan da plati vožnju. Inače, taksi prevare mogu da se prijave komunalnoj policiji i saobraćajnoj inspekciji tako što će putnik zapisati broj table ili registarsku oznaku". G. A.

 

Nema radio-stanice

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
kale

28.02.2018 19:42

žalosno je da to nekom(komunalna policija,saobraćajna inspekcija) jedna od nadležnosti i da prima platu. ali se niko od njih ne meša u svoj posao