Danas slavimo Svetog Spiridona: Nipošto ne odbijajte onog ko vam traži pomoć, a ovaj običaj morate da ispoštujete!

Autor: Republika

Vesti

25.12.2018

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je praznik posvećen Svetom Spiridonu "Čudotvorcu", hrišćanskom svetitelju iz 3. veka za koga se vezuje veliki broj legendi i narodnih običaja

RepublikaFoto: wikimedia.org/Argos'Dad
Sveti Spiridon

Sveti Spiridon je rođen na Kipru 270. godine. Živeo je u vreme cara Konstantina Velikog, životom običnog seljaka. Tek nakon smrti žene, rešio je da se posveti Bogu, a istim putem je krenula i njegova ćerka.

Sveti Spiridon je postao episkop u mestu Trimitusu. Bio je omiljen među prostim svetom jer je, prema legendi, za svakoga imao lepu reč i savet, a svojim jasnim i jednostavnim ispovedanjem vere mnoge mnogobožce je preveo u hrišćanstvo. Umro je 348. godine, a njegove mošti se čuvaju na Krfu.

Srbi Svetog Spiridona slave kao krsnu slavu. Kako je reč o nepokretnom prazniku, njegov dan uvek pada u post, pa slavska trpeza treba danas treba da bude posna.

Zbog blagosti po kojoj je ovaj svetitelj upamćen, Svetog Spiridona proslavljaju deca i majke. Običaj je da oni danas što više vremena provedu zajedno u razgovoru i druženju, kako bi svetitelj video kolika je njihova ljubav i privrženost.

Takođe, bolesni veruju da mogu biti izlečeni ako današnji dan provedu u nekom manastiru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading