IZMENE U ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Ko beži od pregleda, plaća ako se razboli

Autor: novosti.rs

Vesti

16.01.2019

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izabrani lekar, prema Predlogu zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je 8. januara ušao u skupštinsku proceduru, moći će da otvori bolovanje do 60 dana, što je duplo više nego trenutno. Predloženo je i da se za vreme odsustva sa posla zbog nege deteta do 18. godine roditeljima isplaćuje naknada za bolovanje u visini 100 odsto osnovne plate, a prvi put se uvodi i mogućnost dopunskog i dodatnog dobrovoljnog osiguranja.

Uz proširivanje prava iz zdravstvenog osiguranja, predlogom novog zakona, predviđena je jedna mera koju osiguranici mogu da tumače kao sankciju - da se u slučaju neopravdanog izostanka sa preventivnih pregleda, ako se osiguranik ne odazove na više poziva u okviru jednog ciklusa skrininga, a u međuvremenu se razboli od bolesti koja je na vreme mogla biti otkrivena i tretirana, plaća 35 odsto cene lečenja.

U Ministarstvu zdravlja, koje je i predalo predlog u proceduru, tvrde da to ipak nije mera kažnjavanja osiguranika koji ne idu na redovne skrining preglede, nego dodatni model da se podstakne svest o značaju prevencije i otkrivanja bolesti u ranoj fazi, kada su i šanse za izlečenje daleko veće.

Novina je da se palijativno zbrinjavanje, za umiruće pacijente, za koje sem ublažavanja tegoba medicina više ništa ne može da učini, obezbeđuje u potpunosti na teret osiguranja, a najmanje 65 odsto za lečenje bolesti osiguranika koji se neopravdano nije odazvao ni na jedan poziv za skrining program u okviru jednog ciklusa, s obzirom na to da se uvedeni skrininzi rade na dve ili tri godine.

Veća prava i bez redovne uplate poslodavaca

- Po predlogu novog zakona, osiguranici će moći da ostvare šira prava iz zdravstvenog osiguranja i u slučajevima kada zbog propusta poslodavaca nemaju redovnu uplatu doprinosa za zdravstveno - objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja. - Do sada je u takvim slučajevima osiguranik mogao da ostvari pravo na hitnu medicinsku pomoć. Po novom predlogu, osiguranici će moći da ostvare pravo i na palijativno zbrinjavanje, sprovođenje obaveznog skrininga u skladu sa nacionalnim programima, kao i obaveznu imunizaciju prema propisima kojima se uređuje zaštita stanovništva od zaraznih bolesti.

Predloženim rešenjima, ako ih parlament usvoji, uvode se novi osnovi osiguranja za poljoprivrednike, za javne beležnike i izvršitelje, za osiguranike koji primaju penziju ili invalidninu isključivo od stranog nosioca osiguranja, a imaju stalni ili privremeni boravak u Srbiji, za žrtve terorizma, kao i za ljude sa statusom borca.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Kada se upućuju na lečenje u ustanovu udaljenu najmanje 50 kilometara od mesta stanovanja, osiguranici će moći da naplate troškove prevoza. Novo je i rešenje da se iz obavezanog osiguranja obezbeđuju i troškovi prevoza posmrtnih ostataka osoba čiji su organi donirani do njihovog mesta stanovanja.

Bolje usluge za doplatu

Osiguranici bi novim zakonom o zdravstvenom osiguranju dobili i mogućnost da mogu da ostvare pravo na medicinska pomagala i lekove višeg standarda uz doplatu razlike u ceni u odnosu na pomagalo ili lek koje se izdaje na teret osiguranja. Isto bi važilo i za rehabilitaciju, što u praksi znači da bi osiguranik koji se upućuje u rehabilitacioni centar, po želji, recimo, mogao da se smesti u apartman, uz doplatu razlike na cenu koju priznaje osiguranje. A u banju će, po novom predlogu, osim izabranog lekara, osiguranika moći da uputi i specijalista koji ga leči.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading