Baba Marta pokazuje zube: Ne odlažite zimske jakne, opet nas čeka minus!

Autor: Tanjug

Vesti

11.03.2019

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle pravih prolećnih temperatura stiže nam sneg! RHMZ izdao je upozorenje na stvaranje snežnog pokrivača, koji je na snazi do utorka.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

- U ponedeljak (11. 03.) uveče i tokom noći ka utorku (12. 03.) u brdsko-planinskim predelima stvaranje i povećanje snežnog pokrivača. U predelima iznad 1.000 m od 10 do 20 cm novog vlažnog snega, uglavnom u jugozapadnoj Srbiji - navodi se na njihovom sajtu.

- Tokom današnjeg dana nas očekuje povremena kiša, a na zapadu i jugozapadu zemlje će padavine biti najobilnije, dok se u brdsko-planinskim predelima prognozira čak i sneg. Tokom čitavog dana duvaće jak severozapadni vetar. Maksimalna dnevna temperatura će se kretati između 8 i 14 stepeni Celzijusa - kaže meterolog Đorđe Đurić i dodaje da se tokom celog dana očekuje konstatni pad temperture.

Drugi dan ove radne nedelje donosi potpunu promenu vremena, dodatni pad temperature i jak vetar.

- U utorak ujutru se u južnim i zapadnim krajevima zemlje očekuje sneg budući da postoje uslovi za ovu vrstu padavine. Na severu zemlje će biti suvo i sunčano vreme, dok se u toku dana u nižim krajevima zemlje prognozira kiša, a brdsko-planinskim predelima sneg - objašnjava Đurić.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Ko je baba Marta i šta ona predstavlja?

Prema narodnom verovanju, Baba Marta je oličenje proleća, ponovnog rađanja, novih želja i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi. Kada toga nema, ona na zemlju pošalje sneg da opomene ljude da treba da pripaze na ponašanje.

Reč je o mitološkom biću čije je ime nastalo kao personifikacija meseca marta i njegove varljive prirode i nepredvidivih meteoroloških prilika. Baba Marta se zapravo u svakodnevnom govoru koristi za vremenske neprilike kada im za to nije vreme, a u upotrebi je gotovo kod svih slovenskih naroda.

Naime, u periodu krajem marta i početkom aprila vrlo često iznenada znaju da zaduvaju vetrovi i padne sneg kada mu vreme nije, te se za takve vremenske prilike upotrebljava jednostavan izraz - "Baba Marta".

Ime Babe Marta nastalo je po mesecu martu, odnosno rimskom bogu rata - Marsu. Ona je oštra i okrutna po njemu, a topla i razdragana po proleću koje najavljuje.

Sreda donosi hladano jutro sa mrazem i temperaturama u minusu.

- Najavljuje se slab i umeren mraz, ali će temepratura dosta pasti, te se očekuje da ujutru živa u termometru bude između minus 5 stepeni i nultog stepena. Tokom dana se očekuje suvo i malo toplije vreme, a maksimalna dnevna temperatura će biti između 8 i 14 stepeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading