Vrhovni kasacioni sud: U utorak odlučujemo o predmetima zaduživanja u švajcarcima

Autor: Tanjug

Vesti

28.03.2019

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni kasacioni sud (VKS) sledećeg utorka 2. aprila, zauzeće stav u vezi sa sporovima građana i banaka povodom zaduživanja u švajcerskim francima, koji su još u radu i nisu izašli iz suda, rekao je danas Tanjugu vršilac funkcije predsednika VKS Dragomir Milojević.

RepublikaFoto: pixabay.com

On je precizirao da će tog dana građansko odeljenje na sednici doneti stav koji će biti uputstvo i putokaz nižestepenim sudovima šta treba utvrđivati i kako postupati u predmetima oko zaduživanja u švajcerskim francima.

Milojević je ukazao da se u tim predmetima radi o različitim zahtevima iz tužbi građana.

- Pojedinim se traži raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, drugima se traži poništaj valutne klauzule, a trećim poništaj valutne klauzule i s tim u vezi poništaj celog ugovora - rekao je vd predsednika VKS, ukazujući da je VKS o ovim pitanjima već odlučivao, kroz pojedinačne odluke, koje su objavljene i na njegovom sajtu.

Međutim, kako kaže, građani tim odlukama nisu zadovoljni, jer je VKS ukidao po zahtevima za reviziju.

- Kada je tražen raskid ili poništaj ugovora, pa su nižestepeni sudovi to prihvatili, VKS je to ukinuo, jer slučaj nije činjenično raščišćen. Svaki predmet ima dve strane i svaka iznosi svoje činjenice i viđenje - naveo je Milojević.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

On je naponenuo da će sada VKS zauzeti neki stav - da li će se ići na poništaj ugovora ili samo klauzule ili će se, kako kaže, ići na raskid ugovora.

Građani zaduženi u švajcarskim francima koji su pet dana štrajkovali glađu ispred VKS tražeći njegovu reakciju, obustavili su štrajk i razišli su se nakon jutrošnjeg razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić im je obećao pomoć države i rešavanje njihovog problema do idućeg petka, nevezano za odluke sudova.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading