Studenti će uz dualno učenje raditi za PLATU, ali neće dobiti baš sve...

Autor: Tanjug

Vesti

25.04.2019

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studenti koji se odluče za dualno studiranje radiće kod poslodavca 450 sati godišnje i za to će dobijati novčanu naknadu, predviđeno je Nacrtom zakona o dualnom obrazovanju, pišu "Novosti".

RepublikaFoto: pixabay.com

Cilj je da akademci kada završe studije budu i teoretski i praktično osposobljeni za posao koji će obavljati.

Proces dualnog obrazovanja na visokoškolskim ustanovama nije obavezan, a studeni, poslodavci i fakulteti dobrovoljno ga biraju.


Ovo predviđa Nacrt zakona o dualnom obrazovanju koji će, kako za "Novosti" kaže pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić, početi da se primenjuje najverovatnije od sledeće školske godine.

Ovaj propis prošao je javnu raspravu i sada se radi na usaglašavanju konačnog teksta zakona koji bi u skupštinskoj proceduri mogao da se nađe do leta.
Foto: Republika

- Ovde je reč o učenju kroz rad, a ne studentskoj praksi. Studenti sa poslodavcem zaključuju ugovor o učenju kroz rad. Pošto rad studenata nije klasičan rad, već učenje, nemaju pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje - objašnjava Grujić.


Grujić ističe da je ovaj model studiranja zahtevniji i teži, ali perspektivniji.

- Studenti koji završe studije po dulanom modelu, s obzirom na relevantno praktično iskustvo, značajno povećavaju svoju konkurentnost na tržištu rada i imaće veće šanse za zapošljavanje kod poslodavaca kod kojih su obavili učenje kroz rad, ali i kod drugih poslodavaca iz iste delatnosti - ukazala je Grujić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading