Detaljna vremenska prognoza RHMZ: Maj će biti kao novembar, evo šta možemo da očekujemo u junu

Autor: Tanjug

Vesti

06.05.2019

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hladno i kišovito vreme očekuje se do 18. maja, od kada će, prema prognozi RHMZ, uslediti porast temperature sa manjom verovatnoćom za pojavu kiše i grmljavine.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Sutra u Srbiji će biti veoma hladno vreme za maj, sa maksimalnim temperaturama od 8 do 14 stepeni, uz kišu, a u planinskim predelima i sa snegom, rekao je meterolog Nedeljko Todorović za Tanjug dodajući da se u utorak uveče i tokom noći očekuje delimično razvedravanje.

Dosta kiše...

Todorović kaže da će u sredu u jutarnjim satima biti hladno, a u nižim predelima u većini mesta u zemlji postoji rizik i za prizemni mraz.

Uz razvedravanje tokom dana usledilo bi i poboljšanje vremena i porast dnevne temperature koja bi u većini mesta dostigla vrednosti od 18 do 20 stepeni, kaže Todorović.

Prema njegovim rečima, već u četvrtak doći će do naoblačenja i biće dosta kiše, ali ne i značajan pad temperature.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Kiša će u slabijem intenzitetu i ređe padati i u petak, a u subotu će uslediti kratkotrajna pauza što se tiče padavina.

- Od nedelje 12. maja i u polovini prve sedmice očekuje nas opet jače zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, u planinskim predelima, iznad 1.500 metara ponovo snežne padavine - kaže Todorović i dodaje da gledajući narednih 10 do 15 dana očekuje nas tipično majsko vreme, sa čestom pojavom kiše, pljuskovima i grmljavinom.

 

 

Kaže i da se očekuje natprosečna količina padavina, ponegde i dvostruko veća količina padavina u odnosu na dvogodišnje proseke.

- Analizirajući očekivanu prognoziranu količinu padavina u prvoj polovini maja meseca, kolege hidrolozi očekuju da bi u narednoj sedmici srednji i mali vodotoci imali porast do granice redovne odbrane od poplava, a inače veliki vodotoci neće još da reaguju na ove majske kiše - kaže Todorović.

U majskim zahlađenjima sa ovakvim temperaturama uobičajena je pojava snega, kaže Todorović i dodaje da se to odnosi na planinske predele, kao što su u nižim predelima uobičajene obilne kiše, a po razvedravanju može čak i da bude mraza.

RepublikaFoto: Republika

Lokalni pljuskovi

- Maj mesec je izuzetno promenljiv i poznat je u ovom delu sveta, u Evropi i kod nas na Balkanu, kao jedan od najkišovitijih meseci zajedno sa junom, a sa kišom dolazi i svežina, koja se ne javlja svake godine u intenzitetu kao što je ove, ali ovo su uobičajene vremenske prilike, ne za svaku godinu, gledajući duži niz decenija - kaže Todorović.

U drugoj polovini maja, kao i u junu biće toplije vreme, temperature i oko 30 stepeni, nekim danima i iznad, kaže meterolog i dodaje da ipak i dalje ostaje da u dobrom broju dana, bar trećini, bude popodnevnih lokalnih pljuskova i grmljavina, kao i nepogoda sa kratkotrajnim olujnim vetrom, velikom količinom padavina i pojavom grada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading