Celoj Srbiji preti veliko nevreme: Tim za odbranu od nepogoda u najvišem stepenu pripravnosti!

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

13.05.2019

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preduzimaju se sve mere da se ne ponovi 2014. godina, kada su potopljeni Obrenovac i drugi delovi Srbije. Zbog obilne kiše, koja će padati do petka ujutru, stepen pripravnosti podignut je na najviši nivo, a uvedeno je danonoćno dežurstvo, rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i vodoprivrede.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Foto: Ilustracija

- Narednih dana pašće velika količina kiše, ali situacija nije takva kao što je bila pre pet godina. Takođe, naši sistemi su u mnogo boljoj funkciji nego 2014. Za pet godina imali smo 500 različitih gradilišta, gde smo radili na unapređenju sistema, a rešene su i najurgentnije tačke. Mogu da kažem da se 2014. sigurno neće ponoviti. Dovoljno smo mi lekcija tada naučili. Koga su zmije ujedale, i guštera se boji - dodaje Nedimović.

Ministar ističe da osim eventualnih problema na bujičnim tokovima ne očekuje druge ozbiljnije probleme.

Koga su zmije ujedale, i guštera se boji

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Branislav Nedimović

- Ako u planini padne velika količina u kratkom vremenskom intervalu, onda može doći do izlivanja manjih potoka ili manjih reka, naročito u kolubarskom i jadarskom slivu, u zapadnoj Srbiji. U ovom trenutku nemamo proglašene ni redovnu, ni vanrednu odbranu od poplava. Sava nadolazi. Ima veći vodostaj za nešto više od pola metra u odnosu na pre dva dana, ali ima još prostora da raste, recimo, kod Sremske Mitrovice za još pet metara, tako da nema nikakve bojazni - dodaje ministar.

On navodi da se konstantno prati i meteorološka situacija i napominje da se najveći udar očekuje od danas po podne, od 17 sati, do sutra po podne, kada će pasti najviše kiše.

Ministar navodi da je sa vodoprivrednim preduzećima oformljen operativni štab, kao i da su pripremljene neophodna mehanizacija i oprema.

- Sva vodoprivredna preduzeća sa prostora Vojvodine i zapadne Srbije stavljena su u najviši stepen pripravnosti i obezbeđeni su i mehanizacija i ljudstvo, kao i dovoljna količina materijala za saniranje određenih tačaka gde bude bilo problema. Magacini su puni, sve je pripremljeno, i gorivo, i džakovi, i pesak. Sve je u punom kapacitetu - navodi ministar.

RHMZ ponavlja upozorenje

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Republički hidrometeorološki zavod ponovio je upozorenje da se u našoj zemlji od danas do petka očekuje velika količina padavina. Za ukupno pet dana, na jugozapadu, zapadu, severu i u centralnim delovima zemlje od 80 do 120, na istoku i jugoistoku od 40 do 80 litara po kvadratnom metru.

Ministar Nedimović ističe da je u kontaktu sa kolegama iz okruženja, kao i da je juče razgovarao sa Borisom Pašalićem, ministrom poljoprivrede Republike Srpske.

- Imamo punu koordinaciju kad je reč o protoku informacija - dodaje Nedimović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading