Sutra su letnje Zadušnice: Setite se mrtvih, ali nikako nemojte da radite DVE STVARI koje su zabranjene!

Autor: Republika

Vesti

14.06.2019

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici u subotu 15. juna obeležavaju letnje ili Duhovske zadušnice.

RepublikaFoto: Tanjug/D. BANDA
Foto: Ilustracija

Tog dana se obeležava sećanje na sve preminule. Ide se na groblja ili u crkve i pali sveća. Crkva je propisala posebne dane - Zadušnice, i to četiri puta godišnje.

Zadušnice padaju uvek u subotu - Zimske zadušnice su pred Mesne poklade, u subotu pred Duhove su letnje zadušnice, Miholjske su u subotu pred Miholjdan, a jesenje, Mitrovske zadušnice u subotu pred Mitrovdan.

Na dan Zadušnica ide se u crkvu, gde se služi sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ide se do grobova pokojnika. Na grobovima se pale sveće, a sveštenik obavlja kratki obred i kadi grobove.

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito koje podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u mraku, nego u svetlosti Sunca. Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zaceljuju rane greha.

Sveća je simbol svetlosti Hristove, koja treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih.

Narodna verovanja: Šta se ne radi na ovaj dan

U ovoj nedelji se ne priprema ruho za neveste i nikako se sirotinja i prosjaci ne teraju od groba koji obilazite već im se da milostinja, malo novca ili nešto hrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading