Groznica Zapadnog Nila širi se po Srbiji: Zaraženi komarci u Somboru, Subotici i Pančevu

Autor: kurir.rs

Vesti

01.07.2019

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Širi se virus groznice Zapadnog Nila po Srbiji! Najnoviji izveštaji ukazuju da su komarci koji nose uzročnika te infekcije pronađeni u Somboru i Subotici, a prethodno je on nađen u komarcima u Pančevu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prema objavljenim informacijama, a na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, virus Zapadnog Nila ove godine je prvo potvrđen u komarcima u drugoj nedelji juna na teritoriji opštine Pančevo, a u trećoj nedelji istog meseca u komarcima na teritorijama opština Sombor i Subotica.

Građani vojvođanskih opština, ali i cele Srbije poslednjih nedelja vode veliku bitku s komarcima, kojih nikad nije bilo više, a isto je i u Somboru.

Kako piše RTV, merenja prisustva komaraca rađena su na pet lokacija u gradu.

Dr Jelena Zelić iz Zavoda za javno zdravlje Sombor rekla je da prisustvo virusa u lokalnim komarcima možemo da očekujemo tokom cele ove sezone. Ona je objasnila da je za najezdu komaraca odgovorna kombinacija velike količine vlage i toplote, što dovodi do njihovog brzog razmnožavanja.

Groznica Zapadnog Nila pripada grupi vektorskih, prirodnožarišnih zoonoza. Virus koji izaziva ovo oboljenje se održava u prirodnom ciklusu između brojnih vrsta ptica selica i komaraca. Glavni vektor, to jest prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.

Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, to jest takozvani slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila s njega dalje ne prenosi. Građanima se preporučuje da u svojim dvorištima kose travu, uklone sve posude sa stajaćom vodom i da koriste zaštitne kreme kako bi se koliko-toliko zaštitili od komaraca.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading