50 tropskih dana! Jun je bio najpakleniji mesec ikada, a evo kakvi će biti jul i avgust!

Autor:

Vesti

04.07.2019

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Pljuskove je teško prognozirati mesec dana unapred, naročito na mikrolokacijama. Mesečna prognoza je bazirana na srednjim vrednostima, a ono na šta skrećemo pažnju jeste da dugoročnu prognozu uvek treba uporediti sa kratkoročnom - rekao je Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Kada je dugoročna prognoza za leto pred nama u pitanju, očekuje nas toplije vreme u odnosu na prosek, kao i 30 do 50 tropskih dana kada će temperatura iznositi preko 35 stepeni.

Padavine će biti u granicama višegodišnjih proseka, ali jul i avgust pred nama će ipak biti nešto sušniji od proseka, tako da nas očekuje više sunčanih dana, a manje kiše.

Prethodnih godina smo imali visoke temperature, a ove godine smo se susreli i sa dosta padavina, čemu svedoči i bujna vegetacija karakteristična za početak juna.

Naime, jun je bio topao sa temperaturama iznad proseka, ali to nije došlo do izražaja jer je bilo i dosta padavina.

- Subjektivni osećaj igra važnu ulogu. Pojačava ga visoka vlaga, "sparno vreme", narodski rečeno - objašnjava Mihajlović.

Najtopliji mesec ikada

Jun 2019. godine je bio najtopliji mesec ikada zabeležen na planeti Zemlji, saopštila je nedavno satelitska agencija EU.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ/e-stock/M. RAFAILOVIĆ/Tanjug/pixabay.com/Tanjug/J. PAP

Podaci koje je objavio EU Copernicus ECMWF pokazali su da su prosečne temperature u Evropi za jun 2019. godine bile više za dva stepena od normalnih vrednosti tako da je ovogodišnji jun postao najtopliji mesec od svih prethodnih otkako se meri temperatura na Zemlji.

Poslednjih dvadesetak godina imamo porast temperature i pojavu toplih talasa, a u poslednje vreme i ekstremnije padavine, što su sve pokazatelji klimatskih promena koje se dešavaju.

- Postoji trend porasta temperature i "ekstremnih situacija": suše, poplave, izrazito hladne zime, veoma topla leta. Iako smo navikli na umereno kontinentalnu klimu, u poslednje vreme se susrećemo sa tropskom - kaže Mihajlović.

Poslednjih dana smo bili izloženi upravo tropskim temperaturama, a ono što nas očekuje narednih dana jeste između ostalog i osveženje.

- Naredna dva dana i za dane vikenda biće sunčano, sa maksimalnom temperaturom do 36 stepeni. Međutim, početkom sledeće nedelje sledi nam pojava pljuskova i grmljavine kao i osveženje. Temperatura će se kretati između 25 i 29 stepeni - najavljuje Mihajlović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading