BEZ BRIGE: Nema obolelih od groznice Zapadnog Nila

Autor: Tanjug

Vesti

05.07.2019

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji nema obolelih od groznice Zapadnog Nila, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

RepublikaFoto: pixabay.com

Obolelih nema ni u zemljama EU, podaci su Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana kod ljudi krajem jula 2012. godine i od tada se sprovodi intenzivan sezonski nadzor nad groznicom Zapadnog Nila.

"Osnovni cilj sprovođenja nadzora je rano otkrivanje slučajeva obolevanja i njihova geografska distribucija, otkrivanje faktora rizika za zaražavanje i određivanje populacije pod visokim rizikom", navodi se u saopštenju.

Sezonski nadzor u humanoj populaciji počeo je 1. juna i trajaće do prve polovine novembra.

Foto: pixabay.com

Iz "Batuta" podsećaju na primenu mera lične zaštite od uboda komaraca, a to su upotreba repelenata, zatim da se nosi odeća dugih rukava i nogavica, izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca - u sumrak i u zoru.

Zatim upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i vratima, izbegavanje područja s velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.

Prema podacima Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila registrovani su u osam gradova u Srbiji - Beogradu, Šapcu, Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Velikom Gradištu, Somboru i Sremskoj Mitrovici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading