Divlji hotel na Dorćolu pred otvaranje: KO ŠTITI BAHATOG INVESTITORA?

Autor:

Vesti

17.09.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvostruki aršini za nelegalnu gradnju! Dok je čuvena mršava zgrada na obodu Medak padine u Beogradu srušena, divlji hotel u Venizelosovoj 54 na Dorćolu, koji je za četiri sprata nadvisio dozvoljeni gabarit, ne samo da odoleva rušenju već je čak i fasada završena i uskoro će biti spreman za otvaranje.

Foto: ST/D. KADIĆ
Dorćol

Obe zgrade počele su da se grade otprilike u isto vreme i o njima su pisali svi mediji. U čemu je razlika, pa je jedna srušena, a druga nije - nema smislenog odgovora, zbog čega sledi logično pitanje ko to štiti bahatog investitora iz Venizelosove.

Građevinska inspekcija, podsetimo, još pre više od godinu i po dana utvrdila je da je investitor hotela u centru Beograda, umesto dozvoljenih pet spratova, sagradio čak do devetog sprata i još tada je naložila rušenje dela koji je sagrađen mimo građevinske dozvole. Međutim, umesto da spratovi koji su sagrađeni na divlje budu srušeni, objekat je stigao gotovo do otvaranja.

Ekipa Srpskog telegrafa ponovo je prethodnih dana obišla sporno gradilište u Venizelosovoj i za razliku od naše ranije posete ovog puta nismo zatekli tablu sa nazivima firme izvođača radova, kao i investitora, jer je ona uklonjena iako je po zakonu obavezno da bude postavljena na vidnom mestu na gradilištu sve dok kompletan posao ne bude gotov.

Sekretarijat: Rušenje kad se ispune uslovi

Na pitanje zašto objekat još nije uklonjen u gradskom Sekretarijatu za inspekcijske poslove odgovaraju da za to još nisu ispunjeni svi uslovi.

- U toku izgradnje objekta odstupljeno je od overene projektne dokumentacije, što je građevinski inspektor konstatovao i rešenjem naložio investitoru da obustavi izgradnju, kao i da ukloni radove izvedene mimo građevinske dozvole. Donet je i zaključak o dozvoli izvršenja. Takođe, nadležnom tužilaštvu upućena je prijava za učinjeni privredni prestup protiv investitora. U toku postupka podneta je krivična prijava nadležnom tužilaštvu zbog nastavka izvođenja radova nakon obustave građevinskog inspektora. Uklanjanju će se pristupiti kada se ispune svi zakonski uslovi za to - kažu u sekretarijatu.

U samoj zgradi zatekli smo dvojicu radnika, koji su nas odmah uputili na šefa. Odmah nam je prišao jedan mladić koji se predstavio kao Ivan, a na pitanje da li je šef odgovorio je da to nije važno i da nam ni on ne može dati odgovor ni na jedno pitanje.

KRIVIČNA PRIJAVA

Kako je naš list pisao, građevinski inspektor je još 8. januara 2018. godine obišao gradilište i utvrdio da je odstupljeno u pogledu spratnosti, zbog čega je izvođaču naloženo da obustavi radove i da se sruši sve što je sazidano na divlje. Pošto je izvođač i posle toga nastavio sa gradnjom, protiv njega je podneta krivična prijava.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading