Za nove bebe 200 miliona evra: Država plaća VTO bez ograničenja broja pokušaja

Autor:

Vesti

07.11.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počinje odsudna bitka za nove bebe i demografsku obnovu Srbije! Najavu predsednika Aleksandra Vučića da će država uložiti 200 miliona evra u populacione mere koje se, pre svega, tiču proširenja prava na vantelesnu oplodnju stručna javnost i građani dočekali su s odobravanjem. Ključnu ulogu u ovom projektu imaće Ministarstvo zdravlja, a ministar Zlatibor Lončar ističe da je ovo pitanje prepoznato kao prioritet.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Ministarstvo zdravlja je brigu o reproduktivnom zdravlju, posebno lečenje neplodnosti postupcima BMPO (biomedicinski potpomognuto oplođenje) u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja, postavilo na vrh prioriteta i preduzeli smo značajne mere prethodnih godina - kaže ministar.

Prema njegovim rečima, zajedno s Vučićem nastaviće se ka ostvarenju zajedničkog cilja.

- Povećali smo broj pokušaja stimulisanih BMPO sa dva na tri, kao i starosnu granicu sa 40 na 42,5 godina. Imamo i Banku reproduktivnih ćelija, takođe o trošku RFZO. Do kraja godine biće osnovana savetovališta za BMPO, najpre u domovima zdravlja u Beogradu, a kasnije i širom Srbije. Kreiran je i vodič kako proći kroz proces VTO. U funkciji je i besplatan broj 0800/333-030 za sve informacije o BMPO.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije

Šta je rekao Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, gostujući u "Upitniku", izneo novi investicioni plan kako bi se podstakao veći natalitet, koji predviđa ulaganje države u pronatalnu politiku od najmanje 200 miliona evra.

To znači da, kako je rekao Vučić, neće biti ograničenja u broju pokušaja, a verovatno će biti pomerena ili ukinuta i starosna granica.

- Ko god hoće i kada god hoće, treba da mu bude omogućeno da ide na vantelesnu oplodnju - otkrio je Vučić.

Cilj je, kako kaže, i da se u naredne dve godine poveća pomoć sa 100.000-120.000 dinara za dete na 300.000-350.000.

Vučić je upozorio da, ako ne budemo imali dece, sve ovo džaba radimo jer neće imati ko Srbiju da sačuva.

Rekao je da Srbiju godišnje napusti oko 40.000 ljudi, kao i da zbog negativnog prirodnog priraštaja izgubimo još 35.000 osoba.

- To je strašan problem. I da su duplo i tri puta manji brojevi, jezivi su - dodao je Vučić.

Lončar ističe i da se godišnje u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama obavi blizu 4.000 postupaka BMPO, a da je uspešnost 50 odsto.

LONČAR: Naš cilj je da i broj postupaka, kao i procenat uspešnosti, povećamo

- Naš je cilj, a rekao bih i zajednički interes čitavog društva, da i broj postupaka, kao i procenat uspešnosti, povećamo i nastavićemo da aktivno radimo na tome - objašnjava Lončar.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zlatibor Lončar

Prof. dr Snežana Rakić, načelnica odeljenja porodilišta, ima samo reči hvale za Vučićevu inicijativu.

- Ovo je praktično praćenje evropske politike. U nekim evropskim zemljama imate čak i više od četiri pokušaja VTO. To je dobro jer je kontrolisano i zakonski i stručno i profesionalno, tako da je ovo dobra vest, čime se stavljamo u rang visokorazvijenih zemalja. Starosna granica je kod nas negde čak do 45 godina - kaže ona i nastavlja:

50 odsto uspešnost BMPO postupaka

- Reproduktivna tehnologija je prerasla medicinske granice, pa nije neobično da žena nakon 45. ostane trudna. Nama su takve trudnice stizale iz centara u inostranstvu, Češke, Grčke... Zato je i pomerena starosna granica.

BEOGRAD PLAĆA 112 VTO

Gradonačelnik Beograda prof. Zoran Radojičić kaže za Srpski telegraf da grad uspešno realizuje projekat finansiranja četvrtog pokušaja VTO.

RepublikaFoto: pixabay.com

4.000 postupaka BMPO obavi se godišnje u Srbiji

- Beograd vodi odgovornu demografsku politiku u skladu sa politikom Vlade Srbije i predsednika Vučića. Uspešno realizujemo projekat finansiranja četvrtog pokušaja VTO za 100 parova sa prebivalištem u Beogradu. Završeno je potpisivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama, gde će se sprovoditi procedura VTO. Sprovedenom javnom nabavkom uštedeli smo dosta sredstava. Time je omogućeno da grad finansira još 12 parova koji su ispunili uslove iz ovog javnog poziva - naveo je Radojičić.

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Zoran Radojičić

NA OVOME ĆE SE RADITI PUNOM PAROM

TURIZAM - Prvo da uredimo Dunav!

Govoreći o privlačenju turista u Srbiju, Vučić je u prvi plan istakao uređenje Dunava:

- Za nas je važno da uredimo Dunav svuda gde je moguće. Naročito je važno za Braničevski i Borski okrug, za Kladovo, Donji Milanovac, Golubac, ali i za Apatin, Bačku Palanku... Tu možemo da postignemo ogroman napredak i mislimo da uložimo više od 150 miliona evra gradeći pristane, marine, plaže i objekte koje ćemo da izdajemo u zakup.

STANOVI ZA MLADE - Kvadrat 400 evra

Predsednik je rekao da država sprema ozbiljne programe kako bi mladi ostali u zemlji. On je najavio da će 500 miliona evra biti uloženo u digitalizaciju i naučno-tehnološke parkove, a da će još 500 miliona evra biti uloženo u stanove za mlade bračne parove.

- Hoćemo mladima da ponudimo budućnost, školovanje, posao, da se odvoje od roditelja brže i lakše. Za to će biti uloženo 500 miliona evra u stambenu izgradnju za mlade bračne parove tokom četiri godine i u dobrom delu će to biti bespovratna sredstva, jeftini stanovi, uz velike popuste - rekao je Vučić.

Kaže da bi iduće godine trebalo da se uloži 80-90 miliona evra, a da će cena kvadrata biti 400 evra.

- Neće morati punu cenu da plate odmah, već u narednih deset godina - napomenuo je Vučić.

BITKA ZA ČISTIJI VAZDUH - Zabrana evro 3

Vučić je najavio i zabranu uvoza starih automobila kako bi se zaštitio kvalitet vazduha i životne sredine.

- Sve smo bogatiji, sve je više automobila i sve je više isparenja. Zato sam razgovarao sa Fabricijem iz EU da pokrenemo novi zeleni plan, da zabranimo evro 3 automobile. Videćemo šta još možemo da uradimo kako bismo zaštitili vazduh u našim gradovima - bio je jasan predsednik.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading