Zašto se Aranđelovdan slavi u novembru?

Autor:

Vesti

21.11.2019

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vernici Srspke pravoslavne crkve danas proslavljaju Aranđelovdan, praznik posvećen arhangelu Mihailu i svetim silama nebeskim, bestelesnim. Ovo je izuzetno veliki praznik i brojne porodice ga obeležavaju kao krsnu slavu.

RepublikaFoto: wikipedia.org
Ikona Arhangela Mihaila

Današnji praznik je poseban i po tome što se proslavlja svetac koji nije ljudsko biće. Aranđelovdan je praznik posvećen anđelu Mihailu i svim bestelesnim silama nebeskim; i ne samo današnji dan, već je ceo mesec novembar posvećen slavljenju anđela i bestelesnih nebeskih sila.

Običaj slavljenja anđela i bestelesnih sila u hrišćanskoj crkvi ustanovljen je odavno. Samo verovanje u anđele postojalo je još kod pagana. Međutim, sa širenjem hrišćanske vere vrlo često se dešavalo da vernici anđelima pridaju veći značaj nego bogu i Isusu Hristu.

Crkva je zbog ovoga morala da uredi pravila verovanja u anđele. To je odlučeno na šestom pomesnom saboru u Laodikeji koji je održan 363-364. godine. Na ovom saboru ustanovljeno je da vernici mogu odavati poštovanje anđelima i ostalim nebeskim silama, ali da se oni po hijerarhiji nalaze ispod boga.

Mesec novembar izabran je za obeležavanje praznika na pomen anđelima jer je to deveti mesec od marta. Prema verovanju, marta meseca je bog stvorio svet, a anđeoska hijerarhija ima devet činova, koju je uredio učenik apostola Pavla Dionisije Aeropagit u svom delu "Nebeska jerarhija".

Dionisije navodi da na nebu postoji devet činova anđela podeljena u tri kategorije: Prvu kategoriju čine Heruvimi, bogomudri i mnoogooki; Drugu kategoriju: Gospodstva, sile i vlasti; a u treću kategoriju ulaze: Načela, Arhanđeli i anđeli. 

Svaki od ovih anđela ima svoj zadatak koji mu je dodeljen od boga. Neki anđeli se nalaze isključivo na nebu, a neki su na ovom svetu, pored ljudi kojima pomažu da prebrode svakodnevne teškoće i utvrde svoju veru.

Na današnji dan (Aranđelovdan) pominju se svi anđeli i sile na nebu i na zemlji, a posebno se pominje Mihailo koji je starešina (vojvoda) nad svim anđeoskim činovima.

Koliko su anđeli poštovani u srpskom narodu pokazuje i to da se broj prodica koji danas obeležava krsnu slavu nalazi na drugom mestu, iza Svetog Nikole.

Srećna slava!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading