Greške u tumačenju crkvenog kalendara: Svaki dan u nedelji je posvećen nekom svecu, ali Petka pred veliki praznik je greška!

Autor: Republika

Vesti

23.11.2019

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crkveni kalendar Srpske pravoslavne crkve obavezno nađe mesto u kući svih vernika koji redovno prate kog dana se obeležava svaki svetitelj. Ipak, mnogi u tome i greše i mnogi ne znaju da je svaki dan u nedelji posvećen nekom svetitelju.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Pravoslavna crkva svaki dan u nedelji posvećuje jednom svetitelju. U Crkvenom kalendaru naznačeni su svi postovi, kao i njihovo vreme trajanja. Osim jednodnevnih, a to je svaka sreda i petak, osim u vreme trapavih sedmica.

- Ponedeljak je posvećen Anđelima, utorak Jovanu Krstitelju, sreda Časnom krstu, četvrtak Apostolima i Svetom ocu Nikolaju, petak Časnom krstu, subota Svetim mučenicima, Prepodobnim ocima i upokojenima, a nedelja Vaskrsenju Hristovom. Pored toga što postoji dan posvećen Anđelima (Aranđelovdan), svaki ponedeljak posvećen je njima. Sve pedeset dve nedelje posvećene su nekom događaju iz istorije crkve - kaže protođakon doktor Ljubomir Ranković.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

On napominje da je obavezno poštovanje crvenog slova u kalendaru, što podrazumeva neradni dan. Napominje da naš narod ima previše praznika.

- U nekim krajevima se praznuje petak pred velike praznike kao što su Blaga Marija, Ognjena Marija, Sveti Prokopije. U narodu se to zove praznovanje Petke pred nekog sveca. Mu u crkvi to zovemo Zavetni dani i to su eksplicitno radni dani. Narod je to usvajao kao neradni jer se na taj dan dogodilo nevreme, neko je postradao. Takvih smo dodali još desetak dana - kaže protođakon Ranković.

A upravo u tome vernici često nepravilno tumače kalendar.

- Pre će čovek raditi u nedelju jer računa da nedelja pada svaki sedmi dan. Podvlačim da je najveći praznik od svih crvenih slova nedelja. Svaka nedelja je u stvari Vaskrs - ističe Ranković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading