Matija Bećković: U svakom našem manastiru je grob Svetog Save

Autor: Republika

Vesti

16.12.2019

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akademik Matija Bećković izjavio za Srpski telegraf povodom pisanja o moštima Svetog Save, i tvrdnji da one nisu spaljene na Vračaru, da je u svakom našem manastiru grob pomenutog sveca i da su njegove mošti spaljene, bilo bi spaljeno sve.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Akademik Matija Bećković

- U svakom našem manastiru je grob Svetog Save i svaki od tih grobova je bušen da se vidi gde su mošti, ali nisu nikad nađene pošto se verovalo, ako bi bile nađene, da bi nestalo i nas. One su tako skrivane i nikad nisu nađene tamo gde su tražene. Nema nijednog manastira u kome ne postoji ta legenda. Tako se kroz vekove održava naš narod i veruje da su na Vračaru poturene neke druge mošti. Jer da su njegove mošti spaljene, bilo bi spaljeno sve - kazao je Bećković.

Podsetimo na pisanje našeg lista, mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru, kao što se vekovima verovalo. Najveći srpski svetitelj i dalje počiva u manastiru Ždrebaonik, nadomak Danilovgrada, nedaleko od Ostroga. Iznad tela pogrešno je, slučajno ili namerno, uklesano ime Savinog naslednika na mestu arhiepiskopa Svetog Arsenija Sremca (što je nemoguće jer su njegove mošti uništene još u 18. veku i o tome postoje zapisi u Pećkoj patrijaršiji).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading